Statele Unite au fost lovite din plin marţi de o serie de catastrofe asociate schimbărilor climatice - inundaţii, incendii devastatoare, furtuni şi valuri de căldură potenţial periculoase pentru o treime din populaţia ţării - odată cu sosirea verii, informează AFP și Agerpres.

Incendii forestiere in SUAFoto: Carlos Avila Gonzalez / Associated Press / Profimedia Images

Aproape 120 de milioane de americani au fost vizaţi într-un grad sau altul de o alertă de caniculă, fenomen care s-a abătut asupra unei părţi din Midwest şi în sud-estul ţării.

„Un dom de presiune înaltă ar trebui să producă temperaturi superioare celei normale, sau chiar recorduri, în întreaga zonă menţionată, astăzi şi mâine (miercuri)”, au avertizat specialiştii de la serviciul naţional de meteorologie din SUA.

Acel front rece riscă să provoace şi alte intemperii distrugătoare, precum grindină şi vânturi violente.

Inundații în celebrul parc național Yellowstone din SUA

În vestul ţării, imaginile publicate de Agenţia parcurilor naţionale stau mărturie pentru distrugerile cauzate de inundaţii în Yellowstone, unul dintre cele mai cunoscute parcuri naționale din Statele Unite.

Toate intrările din acest vast parc natural cu o suprafaţă de aproape 9.000 de km2, situat între statele Wyoming, Montana şi Idaho, vor rămâne închise până la noi dispoziţii din cauza „condiţiilor extrem de periculoase” provocate de o viitură şi de ploi torenţiale.

Toţi vizitatorii care se aflau încă în parc au fost rugaţi marţi să plece.

„Nivelurile măsurate pe râul Yellowstone sunt dincolo de nivelurile record”, a precizat Agenţia parcurilor naţionale pe site-ul său. Inundaţiile au provocat prăbuşiri de teren şi alunecări de noroi, care au distrus multiple porţiuni ale unor drumuri „şi mai multe poduri ar putea fi la rândul lor afectate”, a adăugat aceeaşi agenţie americană.

„Această căldură, însoţită şi de o rată mare de umiditate, va genera probabil temperaturi care vor depăşi cu mult 37 de grade Celsius în numeroase zone”, au prevenit ei.

Temperaturi caniculare în anumite state americane

În anumite zone din statele Indiana, Kentucky şi Ohio, mercurul va atinge în termometre valori de până la 43 de grade Celsius. Această zonă de presiune înaltă declanşează fenomene excepţionale la periferia sa, a explicat Alex Lamers, expert în cadrul biroului naţional de meteorologie din Statele Unite.

„În multe cazuri, dacă apare un val destul de puternic de căldură, veţi găsi imediat lângă marginile sale furtuni şi tornade, inundaţii bruşte şi ploi diluviene”, a explicat specialistul american.

La marginea nordică a acestui dom de căldură, temperaturile ridicate intră în coliziune cu masele de aer rece şi au creat luni furtuni violente, lăsând sute de mii de persoane fără electricitate în Midwest.

Alerte de caniculă au fost în paralel emise în mai multe regiuni din California şi Arizona, unde temperaturile ridicate şi seceta cronică agravează şi mai mult riscurile de incendii.

Incendii de vegetație în New Mexico

Două focare, care au distrus deja fiecare peste 120.000 de hectare, continuau să ardă marţi în statul New Mexico.

Pompierii încearcă de săptămâni să izoleze flăcările de la Black Fire şi din Hermits Peak, alimentate de o vegetaţie excepţional de uscată. New Mexico şi aproape tot sud-vestul Statelor Unite se confruntă cu o secetă istorică şi zeci de incendii au izbucnit deja în regiune înainte chiar înainte de începutul verii.

Pompierii constată că frecvenţa, mărimea şi intensitatea incendiilor de pădure şi de vegetaţie au crescut constant în ultimii ani.

Incendiile sunt curente în vestul Statelor Unite, dar au devenit tot mai intense din cauza încălzirii climei, provocată de activităţile umane, mai ales de energiile fosile.

Potrivit lui Alex Lamers, deşi este dificil să fie făcută o legătură directă între încălzirea climei şi un fenomen meteorologic izolat, schimbările climatice reprezintă fără îndoială un factor agravant.