Un nou semn al schimbărilor climatice cu consecințe umane și economice din ce în ce mai costisitoare, un val de căldură neobișnuit de intens și timpuriu a început să cuprindă Franța marți și va dura până la sfârșitul săptămânii, potrivit AFP.

CaniculaFoto: K Vitthayanukarun, Dreamstime.com

Odată cu sosirea aerului cald dinspre Maghreb prin Spania, care este deja sufocant, sud-vestul a fost primul afectat marți, cu temperaturi care au ajuns la 34°C la Bordeaux și 37°C la Toulouse.

Mercurul o va lua razna, din nou, de joi până sâmbătă în jumătatea sudică, cu 38°C până la 40°C așteptate, de exemplu, vineri în sud-vestul țării, și vârfuri de peste 40°C local, potrivit Météo-France. Iar vineri și sâmbătă se vor înregistra între 30°C și 35°C în jumătatea nordică.

Semn clar al încălzirii globale, valurile de căldură se înmulțesc și se intensifică în întreaga lume.

În Spania, temperatura a ajuns până la 42,3°C în Villarobledo și Talavera de la Reina (centru).

Potrivit agenției spaniole de meteorologie Aemet, temperaturile sunt cu "7 până la 12 grade" peste normele sezoniere, iar valul de căldură este așteptat să continue cel puțin până sâmbătă.

"Acest val de căldură timpurie, cu temperaturi record, care se adaugă unui alt val de căldură cu mai puțin de o lună în urmă, este "extrem de îngrijorător", a declarat ministrul pentru Tranziție Ecologică, Teresa Ribera.