Furtunile de vară nu sunt ceva neobișnuit, însă intensitatea cu care ele se manifestă acum „depășește ceea ce știam de acum mai multe decenii”, spune climatologul Roxana Bojariu.

Bucuresti - centru - Piata UniriiFoto: Hotnews

Potrivit expertei, acest lucru poate fi pus în legătură cu schimbarea climei.

„Deci fenomenele sunt normale pentru perioada din an, dar intensitatea lor devine din ce în ce mai îngrijorătoare și este cel puțin pentru clima pe care o știam acum mai multe decenii, anormală”, a spus Bojariu la RFI.

Întrebată cum ar putea arăta un oraș ca Bucureștiul peste 50 de ani, dacă nu sunt luate măsuri de adaptare la schimbările climatice, Roxana Bojariu a răspuns: „În 50 de ani, sigur nu va putea fi locuit în mod decent, să ai o calitate cât de cât decentă a vieții. Cu dezvoltarea haotică, cu izolarea asta a solului, cu suprafețe de spații verzi din ce în ce mai mici și cu traficul ăsta, pentru că și el vine cu probleme, pentru că pe lângă aportul de căldură, care poate fi mai mult sau mai puțin important, avem de-a face și cu poluarea locală, care împreună cu stresul termic, multiplică de fapt efectele stresului termic și ai probleme de sănătate publică foarte mari”.