Guvernul a decis vineri interzicerea emiterii avizelor de însoțire în sistemul IT de monitorizare a trasabilității materialelor lemnoase, SUMAL 2.0, de la locul recoltării (din pădure), în intervalul orar 20:00-07:00, în perioada octombrie-martie și, respectiv, 22:00-06:00 în perioada aprilie-septembrie. Măsura este menită de reducă riscul tăierilor ilegale.

Transport de material lemnosFoto: Ministerul Transporturilor
  • „Datele din SUMAL ne arată că, în 2021, au fost emise aproximativ 50.000 de avize de transport de la locul recoltării, în intervalul orar vizat de noua restricție. Prin interzicerea pe timp de noapte a emiterii avizelor de însoțire în SUMAL 2.0, de la locul recoltării, reducem şi mai mult riscul de a avea exploatări ilegale din păduri.", a declarat Tanczos Barna, ministrul Mediului.

Guvernul a aprobat astăzi, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, proiectul de Hotărâre de Guvern care aduce modificări și completări HG-ului 497/2020, prin care este reglementată funcționarea sistemului informatic de monitorizare a trasabilității materialelor lemnoase, SUMAL 2.0.

Astfel, au fost modificate şi completate Normele referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spaţiilor de depozitare a materialelor lemnoase şi al instalaţiilor de prelucrat lemn rotund, precum şi cele privind provenienţa şi circulaţia materialelor lemnoase destinate consumului propriu al proprietarului şi a unor măsuri de aplicare a prevederilor Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligaţiilor care revin operatorilor care introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn.

SUMAL 2.0 – sistemul informatic integrat de monitorizare a trasabilității materialelor lemnoase - a fost pus în funcțiune la data de 31 ianuarie 2021, HG 497/2020 fiind actul normativ care reglementează funcționarea acestuia.