Defrișarea pădurii tropicale amazoniene din Brazilia a doborât un nou record în februarie, potrivit datelor satelitare publicate vineri și citate de AFP.

Despadurire AmazonFoto: Freepik.com

Imaginile din programul de monitorizare Deter al agenției spațiale braziliene INPE arată că 199 de kilometri pătrați de pădure au dispărut.

Aceasta este cea mai mare cifră pentru o lună de februarie de la începutul acestui program în august 2015, și reprezintă o creștere de 62% față de februarie anul trecut.

Această cifră este cu atât mai îngrijorătoare cu cât februarie este luna sezonului ploios în Amazon, în general o perioadă lentă pentru defrișări.

„Primele două luni ale acestui an au stabilit ambele recorduri de defrișare, 629 de kilometri pătrați până acum, mai mult de trei ori decât anul trecut”, a spus Romulo Batista de la Greenpeace.

Temerile sunt mari că 2022 va doborî tristul record de defrișare de 13.235 de kilometri pătrați înregistrat între august 2020 și iulie 2021, potrivit unui alt program de monitorizare al INPE, Prodes, ale cărui recorduri au început în 1988.

"Această creștere absurdă arată lipsa politicilor de abordare a defrișărilor și a crimelor de mediu din Amazon din partea actualei administrații. Distrugerea pur și simplu nu se oprește", a adăugat Batista într-un comunicat.

Jair Bolsonaro, care face eforturi pentru a deschide terenuri protejate pentru agrobusiness și minerit, a stârnit furia internațională în legătură cu creșterea defrișărilor și incendiilor din Amazon.

De când președintele de extremă-dreapta a preluat mandatul în 2019, defrișarea medie anuală a Amazonului brazilian, o resursă crucială pentru combaterea schimbărilor climatice, a crescut cu peste 75% față de deceniul precedent.

Mii de hectare de păduri sunt distruse pentru a extinde terenurile agricole în Brazilia, cel mai mare exportator mondial de carne de vită și soia.