Maimuțele folosite în experimentele efectuate de Neuralink, compania americană de neurotehnologie fondată de un grup de antreprenori printre care şi Elon Musk, ar fi supuse unor „suferințe extreme”. Iar unele chiar ar muri, denunţă Physicians Committee for Responsible Medicine (Pcrm), organizația americană non-profit cu peste 17 mii de medici, care a depus o petiție la Departamentul Agriculturii al Statelor Unite pentru încălcarea Legii privind bunăstarea animalelor, acuzând Neuralink de uciderea a 15 maimuţe, potrivit La Stampa.

Maimuta Pager jucandu-se PongFoto: Captura YouTube

Neuralink a răspuns pe blogul său acuzațiilor de presupus abuz asupra maimuțelor testate la UC Davis (Universitatea din California), fost partener al companiei fondate de Elon Musk.

„Acuzațiile sunt făcute de persoane care se opun oricărei utilizări a animalelor în cercetare. În prezent, toate dispozitivele și tratamentele medicale noi trebuie testate pe animale, înainte de a putea fi testate pe oameni. La Neuralink, ne angajăm să lucrăm cu animalele în modul cel mai uman și etic posibil”, se precizează în postarea, în care cecetătorii admit, totuşi, că au fost constrânşi să eutanasiaze opt exemplare de primate.

Neuralink dezvoltă un microcip implantabil în creier care va permite persoanelor cu dizabilități să interacționeze mai bine cu lumea din jurul lor. O tehnologie care, în viitor, ar putea deschide posibilități imense chiar și pentru oamenii sănătoși în contextul interacțiunii om-mașină. (Rador)