Franța a fost șocată după ce ecologiștii au observat un uriaș covor plutitor de pești morți care acoperă mii de metri pătrați în Oceanul Atlantic, în largul coastei franceze. Al doilea cel mai mare pescador din lume, FV Margiris, a aruncat peste 100.000 de pești morți, relatează The Guardian.

Pesti morti in Oceanul AtlanticFoto: Captura video

Ministrul maritim al Franței, Annick Girardin, a calificat imaginile cu peștii morți – care formau un covor plutitor de leșuri observat de activiștii de mediu – drept „șocante” și a cerut autorității naționale de supraveghere a pescuitului să lanseze o investigație.

Virginijus Sinkevicius, comisarul european pentru mediu, oceane și pescuit, a mai spus că este în căutarea de „informații și dovezi exhaustive despre caz”.

Apariția peștilor în apă, care a avut loc joi, a fost cauzată de o ruptură a plasei traulerului, a declarat grupul industriei de pescuit Pelagic Freezer-Trawler Association (PFA), care reprezintă proprietarul navei. Într-o declarație, grupul a spus că un astfel de eveniment se întâmplă „foarte rar”.

„În conformitate cu legislația UE, acest lucru a fost înregistrat în jurnalul de bord al navei și raportat autorităților” din Lituania, se arată în comunicat.

Peștele pierdut ar urma să fie dedus din cota de pescuit a navei, se mai arată în comunicat.

Brațul francez al grupului Sea Shepherd a publicat pentru prima dată imagini cu peștii, arătând suprafața oceanului acoperită de un strat dens de putasu, o subspecie de cod, folosită pentru a produce în masă fish fingers, ulei de pește și făină. Cei peste 100.000 de pești morți au acoperit o suprafață de aproximativ 3.000 de metri pătrați.