La fel ca ONG-urile locale și Human Rights Watch (HRW), Amnesty International a descris marți politica Israelului față de palestinieni drept „apartheid”, tratat ca un „grup rasial inferior”, conform acestei organizații pentru drepturile omului ale cărei remarci au fost criticate dur de statul evreu, potrivit AFP.

Protest în Hebron, PalestinaFoto: APAImages/ Profimedia Images

În aprilie 2021, HRW s-a alăturat ONG-urilor palestiniene și israeliene care au decis să folosească termenul „apartheid” pentru a desemna politicile Israelului față de palestinieni și arabii israelieni, descendenți ai palestinienilor care au rămas în Israel după crearea țării în 1948.

„Politicile crude ale Israelului de segregare, deposedare și excludere în aceste teritorii au în mod clar miros de apartheid”, a declarat secretarul general al Amnesty, Agnes Callamard, într-o conferință de presă la Ierusalim, la scurt timp după publicarea unui raport pe acest subiect.

„Fie că locuiesc în Gaza, Ierusalimul de Est, în restul Cisiordaniei sau în Israel, palestinienii sunt tratați ca un grup inferior rasial și sistematic lipsiți de drepturi”, a adăugat ea.

Ministrul israelian al Afacerilor Externe, Yair Lapid, a respins cu fermitate acuzațiile ONG-ului, spunând că „a raportat minciunile răspândite de organizațiile teroriste”.

„Cetățenii arabi din Israel nu vor avea aceeași experiență de apartheid ca și cei din Gaza, dar asta nu înseamnă că nu există un regim de apartheid”, a argumentat Callamard, care spune însă că vrea să evite comparațiile cu Africa de Sud.

Lapid a cerut Amnesty să-și „retragă” raportul și o acuză de antisemitism

"Amnesty a fost cândva o organizaţie apreciată (...). Astăzi este exact opusul", a spus el, acuzând ONG-ul că a devenit "o organizaţie radicală".

„Israelul nu este perfect, dar este o democrație atașată dreptului internațional, deschisă criticilor”, a argumentat el.

Lapid acuză Amnesty de antisemitism. „Nu îmi place să spun că dacă Israelul nu ar fi un stat evreu, nimeni de la Amnesty nu ar îndrăzni să-l atace, dar nu văd nicio altă explicație”, a spus el.

"O critică a practicilor statului Israel nu este absolut o formă de antisemitism. Amnesty denunță cu fermitate antisemitismul", a replicat Callamard. „Spunem că în 2021, 2022 există apartheid în Israel, nu sugerăm că a existat un sistem de apartheid în 1948”, aadaugat ea.

În timpul conferinței de presă, șefa Amnesty a respins, de asemenea, acuzațiile conform cărora ONG-ul ar fi „stigmatizat” Israelul, amintind că a publicat în special rapoarte despre Iran.