Planurile de construire a celui mai mare aeroport din Albania ar putea distruge unul dintre cele mai spectaculoase sanctuare din Europa pentru păsări mari, unde zgomotul camioanelor și excavatoarelor sperie deja pelicanii și flamingo, spun ornitologii, relatează Reuters.

Flamingo apaFoto: Florin Stavarache

Pitoreasca lagună Vjose-Narte, din Albania, de pe Marea Adriatică, este un popas crucial pentru stolurile de păsări în migrația lor anuală între Europa și Africa. A fost declarată zonă protejată de cuibărit și migrație în 2004 și găzduiește 200 de specii de păsări.

Guvernul afirmă că un nou aeroport în lagună va stimula turismul de-a lungul coastei albaneze a Mării Adriatice și va respecta regulile de mediu.

„Am respectat fiecare pas, fiecare cronologie și fiecare procedură din legea albaneză, fie că este vorba despre consultările publice sau despre impactul asupra mediului”, a spus ministrul turismului și mediului, Mirela Kumbaro.

Principala firmă care construiește aeroportul, Mabetex, cu sediul în Elveția, nu a răspuns cererilor de a comenta subiectul.

Observatorii de păsări descriu această parte a Albaniei drept unul dintre cele mai bune locuri din Europa pentru a vedea stoluri de flamingo roz luându-și zborul.

Mirjan Topi, un ornitolog din grupul Birds of Albania, a declarat că laguna găzduiește, în fiecare zi, aproximativ 1,5% din întreaga populație globală de maiestuoși pelicani creți, una dintre cele mai mari păsări zburătoare din lume, care sunt în pericol de dispariție.

„Dacă aeroportul este construit, această frumusețe va dispărea.”

El a mai spus că de asemenea există pericolului ca păsările să se ciocnească de aeronave și astfel acestea ar fi o îngrijorare și pentru siguranța pasagerilor. Potrivit Fondului Monetar Internațional (FMI), în 2019, înainte de pandemia de COVID-19, turismul reprezenta 18% din producția economică a Albaniei și genera unul din 10 locuri de muncă.

Dar dacă scopul este stimularea turismului, Arsen Lambro, 28 de ani, care conduce un restaurant de pește lângă lagună, spune că ar fi o greșeală să distrugi grandoarea locală pentru un aeroport.

„Ce vor găsi turiștii aici? Nu este doar mâncarea, ci și zona care va aduce mai mulți turiști.”