Cu mii de ciori care înnoptează de ani în centru, Sunnyvale ia exemplu de la apropiata Silicon Valley și va ataca high-tech cu... lasere. Primarul Larry Klein a spus pentru CNN că păsările sunt obișnuitele locului de multe generații, dar numărul lor a crescut de când cu pandemia.

CioriFoto: Wikipedia

Au devenit o problemă pentru restaurante și alte activități, iar zgomotul este o pacoste pentru locuitori. Când vrei să mănânci afară, „mai bine renunți dacă n-ai umbrelă”, spune unul dintre ei: „Fapt e că nu sunt aici în timpul zilei, ci doar noaptea. Încep să apară când coboară soarele.”

Orașul a încercat totul ca să facă ciorile să-și găsească alt loc, dar succesele au fost de scurtă durată. „Am avut un uliu, am avut un șoim, dar reușita a fost scurtă și ciorile s-au întors”, spune Klein. Reflectoarele au fost alt eșec, deși ciorile se adună noaptea. Acum, orașul va încerca cu lasere.

„Costul pentru a aduce o persoană cu șoimi este destul de mare pe termen lung, iar aici vorbim de o soluție cu 20 de dolari și ceva timp de muncă pentru a avea un program-pilot care să testeze o soluție. E o problemă de sănătate a orașului, așa că merită să încercăm o soluție mai ieftină”, explică Klein.

Primarul a aflat ideea de la un prieten care a folosit un laser verde pentru a împrăștia păsările care-i umpleau curtea de zgomot. A aflat că că și alte orașe cu aceeași problemă foloseau tehnica, întrucât era desemnată ca sigură de Humane Society of the United States.

Programul va începe la sfârșitul lunii. Angajații primăriei și locuitorii vor fi înarmați cu lasere, în speranța succesului. „Dacă laserele verzi nu vor fi de folos, ne vom gândi la sunetele scoase de ciori aflate la ananghie sau la altele, dar aceasta este prima cale de a ne confrunta cu păsările”, a spus Klein.

Dar nu toată lumea este de acord cu această tehnică. Cei de la Santa Clara Valley Audubon Society i-au comunicat lui Klein că sunt îngrijorați că laserele vor orbi ciorile, care vor face rău oamenilor și avioanelor. Ei vor ca orașul să caute alte metode.