Geoparcul Ţinutul Buzăului ar putea intra în reţeaua globală a geoparcurilor UNESCO, după ce Comisia UNESCO a dat un prim vot pozitiv, scrie News.ro. Boardul UNESCO va da un vot final în această privinţă în primăvara anului viitor.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Astăzi, Comisia UNESCO a decis la Paris, în urma evaluării, dacă Ţinutul Buzăului va fi sau nu recomandat pentru titlul de Geoparc Internaţional UNESCO. Mulţi ani de lucru, de cooperare, mulţi parteneri şi multă pasiune. Rezultatul? Vot pozitiv! În aprilie, urmează votul final al boardului”, au scris pe Facebook reprezentanţii Asociaţiei Ţinutul Buzăului.

Eforturile de 14 ani ale Asociaţiei Ţinutul Buzăului, în colaborare cu Consiliul Judeţean Buzău şi cu cele 18 comune care alcătuiesc geoparcul, par a avea rezultat, a punctat și șeful CJ Buzău.

„O veste foarte bună! Ţinutul Buzăului a primit astăzi un vot pozitiv în Consiliul UNESCO, ceea ce înseamnă că suntem recomandaţi să devenim Geoparc Global UNESCO în 2022! Rezultatele muncii în echipă încep să se vadă şi sunt mândru că Ţinutul Buzăului va primi recunoaşterea internaţională pe care o merită! În primăvară va avea loc votul boardului UNESCO, care reprezintă ultimul pas şi care se bazează pe recomandarea dată astăzi de Consiliul UNESCO. Ne mai despart doar câteva luni de votul final, care va fi cu siguranţă unul pozitiv!”, a scris pe Facebook preşedintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu.

În luna septembrie, doi evaluatori ai UNESCO au venit la Buzău şi timp de patru zile au verificat mare parte din localităţile ce alcătuiesc geoparcul. La final aceştia s-au declarat încântaţi de ceea ce au găsit în teren, chiar dacă au spus că oricând este loc şi de mai bine.

„Cred că acest geoparc are un mare potenţial şi echipa a făcut un pas important alături de populaţia locală şi cred că următorul pas care trebuie făcut este de a face o mai bună infrastructură în zonă, pentru că este oarecum greu de ajuns în unele locuri, iar zona are un mare potenţial de a atrage oamenii. Ne gândim la drumuri, la accesibilitate, la centre de vizitare ca cele pe care le-am văzut, care sunt extraordinare", a spus Margaretha Roelfs, evaluator UNESCO.

În urma votului boardului UNESCO care va avea loc în primăvara anului 2022, Ţinutul Buzăului ar putea deveni al doilea geoparc acreditat UNESCO din România, după Ţara Haţegului.