Joe Biden a semnat miercuri un ordin executiv prin care se angajează ca serviciile federale americane să respecte neutralitatea carbonului până în 2050, o nouă modalitate prin care președintele își reafirmă ambițiile climatice, scrie AFP.

Joe BidenFoto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Acest obiectiv va necesita înființarea unei flote federale de vehicule electrice, o modernizare a celor 300.000 de clădiri federale și schimbări semnificative în modul în care statul se aprovizionează cu energie.

„Președintele se bazează pe eforturile tuturor departamentelor guvernamentale de a aborda criza climatică, astfel încât să creeze locuri de muncă bine plătite, să dezvolte industrii și să facă țara mai competitivă pe plan economic”, a spus Casa Albă într-un comunicat de presă.

Decretul semnat de Joe Biden cere ca statul federal să opereze în totalitate cu energie fără carbon până în 2030. De asemenea, ordonă statului să renunțe să mai cumpere vehicule pe benzină până în 2035.

Anunțul este o modalitate prin care liderul „conduce prin exemplu”, asigură executivul. De asemenea, îi oferă președintelui oportunitatea de a-și îndeplini în continuare două dintre promisiunile sale emblematice: să aducă la zero nivelurile de poluare din sectorul energetic din SUA până în 2035 și ca întreaga economie a țării să atingă neutralitatea carbonului până în 2050.

În același timp, președintele Biden i-a îndemnat pe membrii aleși ai Congresului în ultimele zile să adopte planul său gigantic cu o puternică componentă socială și climatică, care prevede mai mult de 550 de miliarde de dolari pentru a reduce semnificativ emisiile de gaze cu efect de seră până în 2030. Democrații speră că aceasta va fi adoptată până la Crăciun.