Bugetul celei de-a doua etape a Programului Rabla pentru Electrocasnice s-a epuizat în opt minute, iar Ministerul Mediului a anunţat că au fost generate 33.877 de vouchere. Mai mulţi utilizatori reclamă că aplicaţia s-a blocat. "Aşteptăm de la STS explicaţiile tehnice", au spus reprezentanţii ministerului, potrivit News.ro.

TelevizoareFoto: Pavel Sytsko, Dreamstime.com

Un cititor HotNews.ro ne-a spus că nu a reușit să genereze un voucer, deși s-a conectat din primele secunde de la deschiderea etapei, primind mesaj de eroare la orice încercare.

”Eu și încă o rudă de a mea am încercat ne luăm câte un voucher prin programul Rabla Pentru Electrocasnice. Ne-am conectat la platformă din primele secunde în care s-a deschis a treia etapă (cea în care puteam lua un voucher pentru un monitor, un TV sau un laptop). Ca prin magie, timp de 5 sau 6 minute primeam o eroare la generarea oricărui voucher, așa încât nu am reușit să generăm nimic. După acele 5 sau 6 minute, am primit eroarea specifică epuizării tuturor voucherelor”, ne-a scris Bogdan H, care ne-a trimis și o imagine cu eroarea ce i-a apărut la încercările de generare a voucherului:

Potrivit Ministerului Mediului, în a doua etapă a Programului Rabla pentru Electrocasnice au fost generate 33.877 de vouchere: 19.183 pentru televizoare, 9.592 pentru laptopuri şi 5.102 pentru tablete.

Astfel, ultimul voucher a fost generat la ora 10.08.

Reprezentanţii Ministerului Mediului au arătat că unii utilizatori au întâmpinat probleme din cauza "traficului uriaş".

"Aşteptăm de la STS explicaţiile tehnice. Funcţionarea este garantată la 75.000 utilizatori/minut", au afirmat aceştia, menţionând că în etapa de săptămâna trecută nu au fost probleme.

Mai mulţi utilizatori au reclamat însă că sistemul s-a blocat şi nu au putut genera voucherele înainte de epuizarea bugetului.

STS: Aplicaţia, dezvoltată de o companie privată

După ce Ministerul Mediului i-a cerut explicații pentru blocarea platformei, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a transmis că aplicaţia utilizată la programul "Rabla pentru electrocasnice" nu a fost dezvoltată de instituţie, și de o companie privată.

  • "Întârzierile întâmpinate de unii utilizatori în accesarea platformei au fost la nivelul aplicaţiei, care este dezvoltată de către o companie privată, nefiind cauzate de traficul pe site", a transmis STS, printr-un comunicat.

Reprezentanții STS mai spun că au semnalat problemele apărute către echipa de dezvoltare a contractorului AFM şi oferă suport tehnic pentru remedierea acestora.

STS mai precizează că asigură doar serviciul de găzduire pe serverele instituţiei, care a permis preluarea întregului volum de accesări fără nicio problemă.

Rabla pentru electrocasnice, etapa a treia, pe 10 decembrie

A doua etapă de selectare a voucherelor în cadrul Programului Rabla pentru Electrocasnice a început vineri la ora 10.00.

În această etapă s-au generat vouchere pentru televizoare, laptopuri şi tablete.

În urmă cu o săptămână, bugetul de 14 milioane de lei alocat primei etape a fost epuizat în cinci minute, după emiterea a 35.000 de vouchere, în valoare de 400 de lei fiecare.

Etapa a treia va începe în 10 decembrie, cu vouchere aferente categoriei din care fac parte aparatele de aer condiţionat, uscătoarele de rufe şi aspiratoarele.