Penticton, aflat în centrul Columbiei Britanice, cea mai vestică provincie a Canadei, care a suferit fenomene meteorologice extreme repetate de câteva luni, a înregistrat 22,5° C miercuri.

Columbia Britanica din vestul Canadei a declarat stare de urgenta din cauza incendiilor de vegetatie devastatoareFoto: National Wildfire Coordinating G / Zuma Press

„Este un record, sau echivalează cu un record pentru a fi foarte precis”, a declarat Armel Castellan, meteorolog la Environment Canada, pentru AFP, joi.

Pe 3 decembrie 1982, Canada a înregistrat anterior o temperatură de 22,5 grade în Hamilton, Ontario, potrivit acestui expert.

Penticton, care are aproximativ 33.000 de locuitori, se află la câteva sute de kilometri de Lytton, un municipiu situat la 250 de kilometri nord-est de Vancouver, care a înregistrat la sfârșitul lunii iunie recordul istoric de temperatură în Canada cu 49,6 grade Celsius și care a pierdut 90% din pădure în urma unor incendii devastatoare.

La Penticton, „recordul absolut a fost de 11,2 grade în 2012, apoi ieri temperatura maximă a fost de 22,5 grade, deci cu siguranță este un record”, a declarat pentru AFP Gregory Yang, meteorolog la Environment Canada.

Această regiune din interiorul Columbiei Britanice a suferit în această vară efectele valului extrem de caniculă care a ucis peste 500 de oameni, urmat de incendii majore.

„Din septembrie, ne-a venit multă, multă căldură din regiunile subtropicale”, a explicat Armel Castellan, descriind cifra atinsă ca fiind „foarte, foarte impresionantă pentru orice zi din decembrie".