O femeie din Canada a devenit prima persoană din lume care a fost diagnosticată ca suferind de „schimbări climatice” după ce s-a prezentat la medic cu dificultăți respiratorii în urma unui val canicular fără precedent, relatează Euronews.

Valuri de calduraFoto: Günter Albers, Dreamstime.com

Dr. Kyle Merritt, un medic de la unitatea de primiri urgențe a unui spital din Columbia Britanică, spune că diagnosticul pe care i l-a pus femeii de 70 de ani a reprezentat tentativa sa de a procesa ceea ce vedea.

Sute de persoane au murit în Canada după ce temperaturile au crescut la aproape 50 de grade celsius în luna iunie, un record absolut pentru această țară.

Medicul legist al provinciei a stabilit că 570 din decesele subite s-au datorat valului de caniculă.

OMS estimează că schimbările climatice cauzează în jur de 150.000 de decese la nivel mondial în fiecare an.

Însă în pofida acestor statistici, se crede că pacienta canadiană a fost prima persoană diagnosticată vreodată de un profesionist din domeniul medical ca suferind din cauza schimbărilor climatice.

„Dacă nu ne uităm la cauza simptomelor și doar le tratăm nu vom face altceva decât să rămânem tot mai în urmă”, afirmă dr. Merritt.

Femeia în cauză are astm, diabet și probleme cardiace, locuind într-o rulotă fără aer condiționat. „Toate simptomele ei s-au agravat”, explică medicul, adăugând că aceasta „are mari dificultăți în a se hidrata”.

Temperaturile dogorâtoare au exacerbat incendiile de vegetație în regiune, ducând între lunile iulie și august la degradarea calității aerului la un nivel de 43 de ori mai scăzut decât cel „acceptabil”.

„Suntem într-o unitate de primiri urgențe, îngrijim pe toată lumea, de la cei mai privilegiați la cei mai vulnerabili, de la leagăn la mormânt, vedem pe toată lumea. Și este dificil să vezi oameni, mai ales cele mai vulnerabile persoane din societatea noastră, fiind afectate. Este frustrant”, a subliniat dr. Merritt.

Citește și: