Agenţii ecologi ai Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) nu au surprins în ultimele trei luni nicio persoană care să poată fi acuzată de braconaj piscicol, situaţia fiind cauzată de lipsa de personal şi de lipsa dotărilor performante.

Delta DunariiFoto: Freepik

Guvernatoarea Rezervaţiei, Atena Groza, a declarat, pentru Agerpres, că deficitul de personal de la nivelul ARBDD este de 50 de angajaţi, în timp ce la nivelul comisariatelor este nevoie de încă cel puţin 10-15 persoane.

"Este groaznic cu lipsa de personal. Cu atât mai mult cu cât în condiţiile de pandemie am mai avut şi cazuri de îmbolnăviri (de COVID-19, n.red.), iar aşa cum ştiţi controlul se desfăşoară întotdeauna în echipe de minimum două persoane. Şi echipamentele sunt învechite", a declarat guvernatoarea Atena Groza.

Ea a amintit că ultimele înnoiri ale parcului auto şi de ambarcaţiuni ale ARBDD s-au realizat în urmă cu cel puţin zece ani.

"Ce se poate face este să se ridice uneltele de pescuit şi să se elibereze peştele. De când sunt aici, nu au fost încă acţiuni în care să fi fost şi prinşi asupra faptului. Nu e de neînţeles. Informaţia circulă foarte repede, se ştie când se pleacă în control şi nu e greu să dispari de la locul faptei până ajunge echipa de control în zonă", a afirmat guvernatoarea Rezervaţiei.

De mai mulţi ani, ARBDD reclamă lipsa de personal, salariile mici ale angajaţilor şi dotările neperformante în raport cu cele ale celor care pescuiesc ilegal.

Atena Groza a preluat atribuţiile de guvernator al Rezervaţiei la finele lunii iulie a acestui an.