​Australia a anunţat luni că va continua să vândă cărbune „timp de decenii”, după ce a respins un acord ce presupune abandonarea progresivă a acestui combustibil fosil poluant, pentru a limita schimbarea climatică, informează AFP și Agerpres.

Centrala pe carbuneFoto: Bankwatch România

În timpul Conferinţe pentru schimbările climatice COP26 de la Glasgow, considerată crucială, circa 40 de ţări s-au angajat să renunţe la cărbune în următoarele decenii.

Australia, la fel ca multe ţări mai consumatoare de cărbune precum China şi SUA, nu a semnat acest angajament.

„Am spus foarte clar că nu vom închide minele noastre de cărbune, nici centralele noastre pe cărbune”, a declarat ministrul australian al resurselor, Keith Pitt, la postul ABC.

Justificând decizia australiană, Pitt a dat asigurări că ţara sa beneficiază de cea mai bună calitate de cărbune din lume.

„Şi din acest motiv vom continua să avem pieţe (pentru vânzarea cărbunelui) vreme de decenii în viitor. Şi dacă ei vor cumpăra...bine, noi vom vinde”, a spus el.

Australia s-a confruntat cu o serie de dezastre naturale în ultimii ani

Cererea de cărbune ar urma să crească până în 2030, a dat asigurări ministrul australian. „Dacă nu vom câştiga această piaţă, o va câştiga altcineva”, a adăugat el.

„Aş prefera de departe să fie vorba de un produs australian de înaltă calitate, care să furnizeze locuri de muncă australienilor şi să construiască economia australiană, mai degrabă decât de unul care să vină din Indonezia, Rusia sau din altă parte”, a mai spus Keith Pitt cu referire la cărbune.

Australia, unul dintre cei mai mari producători de cărbune şi de gaz natural din lume, a trecut în ultimii ani prin evenimente extreme - secete, incendii de pădure şi inundaţii - amplificate de schimbările climatice.

Guvernul premierului Scott Morrison a dezvăluit luna trecută obiectivul de a atinge neutralitatea emisiilor de carbon în 2050, însă acest plan a fost criticat pentru lipsa lui de detalii şi pentru faptul că se bazează în mare parte pe inovaţii tehnologice încă necunoscute.

Minerals Council din Australia, care reprezintă marile grupuri miniere precum BHP şi Rio Tinto, a apreciat că obiectivul 2050 este unul tangibil prin intermediul unor investiţii substanţiale în tehnologii.

Potrivit lui Pitt, aproape 300.000 de locuri de muncă din Australia sunt în sectorul cărbunelui.

Citește și: