Urșii care revin în mod constant în localități și pun în pericol viața oamenilor trebuie relocați, aceasta fiind prima măsură, iar în cazul în care sunt agresivi există posibilitatea extragerii acestora, a spus joi ministrul Mediului Tanczos Barna. "Avem din câte știu cel puțin 3 intervenții de extragere prin împușcare pentru că atunci când echipele încercau să îndepărteze sau să reloce acele exemplare, acestea au atacat", a spus ministrul. Barna a spus că situația la zi cu fiecare intervenție este publicată transparent.

Ursi din RomaniaFoto: Kutizoltan, Dreamstime.com

Tanczos Barna a fost întrebat joi ce se poate face în condițiile în care pe rețelele de socializare au apărut recent imagini din Sinaia, de pe camere de surpaveghere, în care pot fi văzuţi urşi pe străzi.

Ministrul a amintit de Ordonanța de urgență care permite intervenția autorităților împotriva urșilor în intravilan.

"Cu privire la Sinaia, imaginile m-au șocat și pe mine. Avem de câteva luni de zile o Ordonanță de Urgență care permite primăriilor să intervină gradual în asemenea situații. În situațiile de genul acesta în care ursul revine în fiecare zi, în fiecare seară, prima măsură este relocarea. Fără doar și poate acolo primăria trebuie să convoace acea echipă de intervenție și să reloce exemplarul sau exemplarele de urs.

Există practică în acest sens. Ultima cifră pe care o am este de 67 de intervenții, dar cred că în momentul de față ne apropiem deja de 100 de intervenții pe această OUG. Ele sunt puse în mod transparent pe site-ul Ministerului pot fi verificate în ce oras și cu ce măsură și metodă s-a intervenit. La Brașov, de exemplu, s-au făcut mai multe relocări. Din câte știu acele exemplare nu s-au întors.

Noi am lansat o procedură de achiziție publică pentru colare astfel încât în momentul în care le putem achiziționa, toate exemplarele relocate să fie dotate cu asemenea aparatură și să urmărim traseul parcurs de exemplarele relocate. Din punct de vedere știintific vor fi informații foarte utile, pentru că foarte multe state membre UE spun că relocarea nu mai este o soluție viabilă pe termen mediu lung și exemplarele se întorc și vrem să avem date în acest sens din România.", a spus ministrul Tanczos Barna.

Acesta a subliniat că exemplarele care circulă pe stradă, care revin în mod constant și care pun în pericol viața oamenilor trebuie relocate.

"În cazul în care sunt agresive există posibilitatea extragerii acestora. Avem din câte știu cel puțin 3 intervenții de extragere prin împușcare pentru că atunci când echipele încercau să îndepărteze sau să reloce acele exemplare, acestea au atacat și atunci Ordonanța permite să iei această măsură.", a spus ministrul.

Situația la zi a intervențiilor autorităților împotriva urșilor în localități poate fi vizualizată aici.