​Rabla pentru electrocasnice continuă anul acesta cu o nouă sesiune, în luna decembrie, a anunțat joi ministrul Mediului Tanczos Barna. "Din fondul care ne-a rămas la dispoziție, de 34 de milioane de lei, vom finanța o noua sesiune practic în aceleasi condiții, de înscriere în program, de creare a conturilor pentru persoanele care nu au participat în prima sesiune și de bifare a acelor aparate electrocasnice care sunt de interes pentru cetățeni.", a spus ministrul. Ulterior ministrul a spus că programul se adresează tuturor.

Electrocasnice uzateFoto: Rokas Tenys, Dreamstime.com

"Anul acesta vom lansa programul rabla pentru electrocasnice de sarbatori, probabil în ultima săptămână a lunii noiembrie, astfel încât în cursul lunii decembrie voucherele să fie valorificate la magazinele de specialitate.", a spus ministrul Tanczos Barna.

Acesta a amintit că anul acesta Ministerul Mediului a mai derulat programele Rabla Clasic și Rabla Plus.

  • "Pentru aceste priopgrame am pornit cu bugete majorate față de anul trecut și care în decursul anului au fost suplimentate semnificativ. Am ajuns la 640 milioane de lei pentru Rabla Clasic față de 400 milioane anul atrecut și la 600 milioane de lei Rabla Plus față de 200 milioane anul trecut. Sunt mii de cereri care ajung la AFM, care au pus la încercare capacitatea instituției.", a spus ministrul.

Care sunt noutățile ediției din această iarnă și cine poate participa

UPDATE (12:45) Întrebat care vor fi noutățile acestei ediții, ministrul Tanczos Barna a spus că va fi păstrată aceeași structură ca în ediția precedentă, dar vor fi operate modificări în privința televizoarelor unde se va cere un nivel de eficiență energetică mai scăzut.

  • "Vom păstra aceeași structură și schemă de lansare a programului, adică va fi o perioadă de înscriere a persoanelor în program, după care săptămânal vom scoate grupurile de aparate, electrocasnice așa cum au fost stabilite și în ediția precedentă.
  • Vor fi operate modificări la televizoare astfel încât eficiența energetică la televizoare să fie la alt nivel pentru că nivelul de la ediția precedentă a fost unul foarte ridicat și au fost foarte puține modele care să se încadreze în exigența AFM. Bugetul alocat se va împărți pe fiecare categorie în parte la fel cum s-a făcut în ediția precedentă.", a spus Tanczos Barna.

Întrebat ce înseamnă mai exact că la acest program pot participa 'persoanele care nu au participat în prima sesiune', ministrul Mediului tanczos Barna s-a corectat și a spus că programul va fi deschis tuturor.

  • "..și cei care nu au participat. Avem baza de date pentru cei care au participat în prima ediția, care s-au înscris și au solicitat vouchere. Chiar dacă nu le-au valorificat ei pot reveni în această ediție, pot cere alte vouchere. Și cei care le-au valorificat pot solicita, deci toată lumea poate participa.", a spus ministrul Mediului.

Tanczos Barna, despre sesiunea anterioară: A fost un fenomen ciudat, foarte multe vouchere solicitate și nevalorificate

Ministrul a explicat și de ce a rămas suma de 34 milioane de lei din ediția anterioară.

  • 'Au rămas 34 de milioane de lei din cele 75 milioane de lei. A fost un fenomen ciudat. Foarte multe vouchere solicitate și nevalorificate. Probabil că cetățenii nu știau la ce fel de aparatură electrocasnică se pot aștepta în magazine în privința încadrării în eficiența energetică stabilită la nivelul programului. Aici în decembrie cu siguranță lucrurile vor fi mai clare. Valoarea voucherelor rămâne neschimbată și mergem cu aceleași grupe de aparate.", a spus ministrul.

Ulterior conferinței de presă, Ministerul Mediului a furnizat următoarele detalii:

"Noutatea acestei sesiuni este introducerea a două noi clase pentru televizoare - se vor putea cumpăra televizoare având cel puțin noua clasă energetică G - precum și introducerea unei prevederi clare cu privire la caracterul netransmisibil al voucherelor.

Echipamentele incluse în program și voucherele aferente fiecărui echipament sunt:

  • 400 de lei pentru mașini de spălat rufe, inclusiv cu uscător având cel puțin noua clasa energetică C;
  • 400 de lei pentru mașini de spălat vase având cel puțin noua clasa energetică D;
  • 400 de lei pentru aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat portabile, cu eficiență energetică la răcire cel puțin A++;
  • 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puțin noua clasă energetică E;
  • 400 lei pentru televizoare având cel puțin noua clasă energetică G;
  • 400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficiență energetică cel puțin A++;
  • 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;
  • 500 de lei pentru laptopuri;
  • 300 de lei pentru tablete."

Programul "Rabla pentru electrocasnice" - sesiunea 2021 a debutat în 14 mai, cu perioada de înscriere a persoanelor fizice, timp de o săptămână. Trebuie spus că oamenii s-au plâns că procedura este stufoasă, există multă birocrație și sunt categorii de electrocasnice care nu sunt incluse în program.

Bugetul din prima etapă a programului Rabla pentru electrocasnice a fost epuizat în mai puțin de 24 de ore de la debut, fiind rezervate 75.000 de vouchere.

Cronologia Programului Rabla 2021 pentru electrocasnice:

  • Etapa I: Mașini de spălat rufe/vase și categoria frigidere- 21.05.2021 ora 10:00-03.06.2021 ora 23:59;
  • Etapa II: Televizoare, laptopuri și tablete- 04.06.2021 ora 10:00 - 17.06.2021 ora 23:59;
  • Etapa III: Aparate de aer condiționat, uscătoare de rufe și aspiratoare- 18.06.2021 ora 10:00-01.07.2021 ora 23:59.

Vouchere - valoarea lor și clasa energetică a aparatelor pentru întreg programul Rabla electrocasnice 2021

Anul acesta, echipamentele incluse în program și sumele aferente fiecărui echipament sunt:

  • 400 de lei pentru mașini de spălat rufe, inclusiv cu uscător având cel puțin noua clasa energetică C;
  • 400 de lei pentru mașini de spălat vase având cel puțin noua clasa energetică D;
  • 400 de lei pentru aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat portabile, cu eficiență energetică la răcire cel puțin A++;
  • 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puțin noua clasă energetică E;
  • 400 lei pentru televizoare având cel puțin noua clasă energetică E;
  • 400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficiență energetică cel puțin A++;
  • 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;
  • 500 de lei pentru laptopuri;
  • 300 de lei pentru tablete.

Ministrul Mediului, Barna Tanczos, declara că peste 155.000 de persoane s-au înscris în Programul "Rabla pentru electrocasnice".