India și-a stabilit obiectivul de a atinge neutralitatea carbonului până în 2070, a anunțat luni prim-ministrul indian Narendra Modi la Glasgow, citat de AFP.

Narendra ModiFoto: Agerpres/Xinhua

„Până în 2070, India va atinge obiectivul de zero emisii nete de carbon”, a spus el într-un discurs după deschiderea conferinței mondiale COP26 asupra climei din Regatul Unit.

Anunțul noilor obiective climatice pentru India, al patrulea cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră din lume, după Uniunea Europeană, a fost așteptat cu nerăbdare.

Iar Modi a precizat alte obiective care vizează combaterea încălzirii globale.

Astfel, India își va crește până în 2030 „capacitățile sale de energie nefosilă” de la 50 GigaWatt la 500 GW și până în același an își va asigura 50% din necesarul de energie din surse regenerabile.

„Până în 2030, India va reduce intensitatea carbonului din economia sa cu 45%”, a mai spus Modi, mărindu-și angajamentele inițiale de a-și reduce emisiile de CO2 în raport cu PIB-ul cu 10 puncte procentuale până în 2025.

Acordul de la Paris de la sfârșitul COP21 din 2015 se referea la obiectivul de „echilibrare” a emisiilor de gaze cu efect de seră și a absorbției „în a doua jumătate a secolului”.

Sub presiunea ONU, tot mai multe țări se angajează pentru neutralitatea carbonului, majoritatea pentru 2050, câteva pentru 2060 sau 2045.