În jungla din Ghana a fost în sfârșit fotografiată Shelleyʼs Eagle Owl, un animal căutat cu disperare de observatorii de păsări stârniți de alerte care au rămas prea des neconfirmate. A fost descrisă prima oară tot în Ghana în 1870 și doar a mai fost zărită în alte părți, comunică Imperial College of London (ICL) citat de Newsweek.

Bufnițele europene sunt mai curioaseFoto: Captura

Totul s-a schimbat săptămâna trecută, când pasărea care se odihnea într-un arbore din pădurea Atewa a fost surprinsă într-un instantaneu limpede precum cristalul de doi cercetători: Joseph Tobias de la departamentul pentru științele vieții de la ICL și Robert Williams, un ecologist free-lancer.

„Nicio altă bufniță din Africa nu este atât de mare”, a scris Tobias într-un comunicat de presă, adăugând că cercetătorii au rămas cu gurile căscate când și-au îndreptat binoclurile spre bufnița atât de discretă. Din fericire, și-au revenit la timp ca să facă o fotografie înainte ca pasărea să-și ia zborul în 10-15 secunde.

Pasărea își poate întoarce capul cu aproape 180 de grade și pare a se uita direct către cameră:

(Foto: ICL/Dr. Robert Williams)

Claritatea fotografiei este semnificativă, apreciază ICL. Universitatea descrie o imagine anterioară din 1975 de la o grădină zoologică din Antwerp drept „granulară”, iar alta „din Congo din 2005 sigur nu este specia corectă”. Unii au pretins și în alte ocazii că au auzit sau au văzut Shelleyʼs Eagle Owl în alte locuri din Africa, dar informațiile nu au fost confirmate vreodată, adaugă ICL.

Pasărea este una din cele mai puțin cunoscute bufnițe din Africa. Ecologia și comportamentul ei sunt practic necunoscute pentru Bird Life International. Ceea ce au aflat acum cercetătorii este că pasărea este uriașă, cu ochi negri și penaj superior maro închis, conform lui eBird.

Într-un comunicat de presă de la ICL, Nathaniel Annorbah de la University of Environment and Sustainable Development din Ghana a spus că Tobias și Williams au făcut o descoperire „senzațională”, adăugând: „Am căutat ani de zile această pasăre misterioasă pe câmpiile din vest, așa că descoperirea ei pe culmile împădurite din regiunea de est este o mare surpriză.”

Pentru Bird Life International, Shelleyʼs Eagle Owl este clasificată ca vulnerabilă, în parte din cauza distrugerii habitatelor de către oameni. Se crede că sunt mai puțin de 10.000 de exemplare în libertate.

ICL afirmă că grupări ecologiste fac lobby pentru declararea și protejarea pădurii Atewa, unde a fost fotografiată pasărea, ca parc național. Williams a spus: „Sperăm că descoperirea unei bufnițe atât de magnifice și de mari va stimula eforturile de salvare a uneia din ultimele păduri virgine din Ghana.”