Primul recensământ al urșilor bruni, prin metode genetice. În Munții Făgăraș au fost identificați 283 de urși / Densitatea populației e de 17-18 urși / 100 km pătrați.

de DP     HotNews.ro
Duminică, 24 octombrie 2021, 11:18 Actualitate | Mediu


Ursi
Foto: Conservation Carpathia
Fundația Conservation Carpathia a identificat urșii de pe o suprafață de 1200 kilometri pătrați din Munții Făgăraș și împrejurimi în cadrul primului studiu genetic din România. Evaluarea cantitativă a populației de urs cu metode moderne, precum genetica, este primul pas în gestionarea responsabilă a urșilor din țara noastră. Au fost recoltate 1426 de probe de ADN cu o rată de succes a analizelor de laborator de 63%. Au fost identificați 283 de urși, 137 femele și 146 masculi, iar prin modelare statistică a fost estimată densitatea populației la 17-18 urși / 100 km pătrați.

„Metoda genetică de monitorizare a populațiilor de animale sălbatice este una dintre cele mai relevante și precise metode care estimează numărul de indivizi de pe o anumită suprafață, și poate analiza dinamica populației în timp și spațiu. Spre deosebire de metoda clasică ce se bazează pe măsurarea incertă a urmelor sau pe observații directe, genetica oferă o imagine clară asupra indivizilor eliminând posibilitatea de a număra un exemplar de mai multe ori pe diferite fonduri cinegetice. Practic, sunt colectate probe non-invazive de ADN, excremente sau păr, care sunt analizate în laboratoare de specialitate. Astfel de studii obiective reprezintă pași importanți în procesul de monitorizare a populației de urși. Datele științifice trebuie să stea la baza deciziilor noastre de management, atât pentru a ne asigura că nu pierdem această specie cât și pentru a înțelege conflictele și a întări coexistența cu oamenii.” a declarat Ruben Iosif, specialist faună la Fundația Conservation Carpathia.


Video-reportaj realizat de HotNews.ro în munții Făgăraș în timpul recensământului de urși făcut de Conservation Carpathia

Etapele realizării studiului geneticÎn primul rând, într-o astfel de cercetare este delimitată zona de studiu. Aceasta trebuie să fie suficient de mare ca să fie relevantă pentru deplasările mari ale urșilor, care de regulă pot atinge chiar și 800-1000kmp.

Al doilea pas îl reprezintă perioada de eșantionare. Această perioadă trebuie să fie suficient de lungă astfel încât să existe timp pentru colectectarea suficientă de probe, dar, în același timp, suficient de scurtă astfel încât să existe asigurări că populația este demografic închisă (nu mor multe exemplare, nu pleacă mulți indivizi din zona de studiu în timpul cercetării, nu se nasc indivizi noi în timpul studiului). În cazul de față s-a lucrat aproximativ trei luni, în perioada de toamnă - august-noiembrie, atât în 2017, cât și în 2018.

Au fost colectate 700-750 de probe per sesiune de monitorizare. După parcurgerea tuturor văilor și a muchiilor principale din zona de studiu au fost colectate excremente și fire de păr pe care urșii le-au lăsat în urmă. În perioada 2018-2019, probele de ADN au fost analizate la un laborator al Universității din Ljubljana unde prin

secvențiere de ADN a fost identificată amprenta genetică a fiecărui individ. Astfel, s-a obținut numărul de urși observați, iar în funcție de rata de recapturare a acestora a fost estimată mărimea totală a populației studiate.

Acest studiu a fost realizat cu sprijin financiar din partea Fundației OAK, respectiv din partea Comisiei Europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare – Axa Biodiversitate. Citește studiul complet în limba engleză aici, iar rezumatul în limba română este disponibil aici.

De asemenea, am realizat și un Esri Story Map care să facă mai ușoară înțelegerea studiului pe care îl puteți parcurge aici.

Replicarea acestui studiu după cinci ani va permite înțelegerea tendinței populației în vederea stabilirii unor politici pe termen lung de protejare a acestei specii și pentru a diminua conflictele cu oamenii. Fundația folosește aceste date științifice pentru a administra conflictele urs-om pe fondurile cinegetice pe care le administrează. De exemplu, colectează probe de la atacurile urșilor în gospodării și identifică urșii problemă în populația deja cunoscută, astfel încât să cunoască magnitudinea problemei înainte de a lua măsuri.

Studiul realizat de Fundația Conservation Carpathia oferă recomandări de îmbunătățire a metodei de monitorizare genetică aplicabile pentru munții Carpați, fiind un model care poate fi replicat la nivel național pentru a estima numărul de urși și pentru a identifica cele mai bune tehnici de gestionare a conflictelor om-animale sălbatice.

Prevenția, cea mai bună soluție în cazul conflictelor om-ursFundația Conservation Carpathia coordonează prin entitățile partenere gestionarea a 4 fonduri cinegetice folosind metode moderne în folosul conservării speciilor de animale sălbatice din Munții Făgăraș, însă și în beneficiul comunităților locale și pentru protejarea acestora în fața interacțiunilor cu animalele sălbatice. Principiile de bază ale gestionării fondurilor cinegetice menționate sunt: luarea deciziilor pe fundamente științifice și prioritate maximă prevenirii conflictelor om-animale sălbatice. În acest scop a fost înlocuită vânătoarea pentru trofee cu monitorizarea animalelor și cu intervenții împotriva animalelor problematice.

„Prevenția este cea mai importantă acțiune. Iar aici vorbim despre un complex de cauze și măsuri care trebuie aplicate, printre care menționăm nevoia urgentă de a opri degradarea sau distrugerea zonelor naturale în care trăiesc urșii, iar respectarea resurselor naturale care le sunt casă sau hrană, este obligatorie.

De asemenea, este nevoie de acțiuni concrete mai intense de gestionare a deșeurilor din apropierea pădurilor și intravilane, fie că vorbim despre gospodăriile din localități, fie că vorbim despre marginea drumurilor unde urșii vin să fie hrăniți de către turiști. O atenție deosebită trebuie acordată deșeurilor de origine animală, frecvente în gospodării și mici ferme ca rezultat al activităților zootehnice, deșeuri pentru care nu există soluții viabile de distrugere, aflate la îndemâna gospodarilor și autorităților locale.

Și nu în ultimul rând, terenurile abandonate din împrejurimile sau chiar din intravilanele localităților devin adăpost pentru animalele sălbatice, livezile unde fructele nu se mai culeg sau se culeg prea târziu constituie atracții irezistibile pentru urși și mistreți. În aceste condiții, pe lângă folosirea de garduri electrice, sunt necesare măsuri cu caracter socio-economic pentru ca gradul de părăsire a comunităților de către tineri să se reducă.”, a declarat, Mihai Zotta, director de conservare la Fundația Conservation Carpathia.

Fundația Conservation Carpathia și entitățile partenere lucrează la a preveni prezența urșilor în comunitățile învecinate fondurilor cinegetice gestionate de aceasta. Astfel, în ultimii 2 ani au fost montate gratuit 31 de garduri electrice, iar principalul rezultat a fost lipsa incidentelor în incintele acestea. Au fost puse bazele a 2 echipe de intervenție rapidă care sunt disponibile 24/24, 7/7. Din 2019, acestea au participat la 61 de acțiuni pentru alungarea urșilor din incintele fermelor. De asemenea, au fost oferiți gratuit 38 de câini ciobănești ciobanilor din zona Munților Făgăraș și a fost dezvoltată o fermă de vaci și oi care sunt oferite sub formă de compensație gospodăriilor păgubite.

Cu toate acestea, în ultimii 2 ani, echipele de intervenție au fost nevoite să captureze și să reloce un urs și să elimine 3 urși care puneau în pericol viețile oamenilor și care au făcut mari pagube în rândul animalelor domestice.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2456 vizualizari

 • +4 (14 voturi)    
  O gluma (Duminică, 24 octombrie 2021, 11:34)

  FanelJr [utilizator]

  Un mascul are nevoie de minim 150km2
  La noi sunt 16 ursi per 100km2!!!
  • -4 (10 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Duminică, 24 octombrie 2021, 12:05)

   [anonim] i-a raspuns lui FanelJr

   • +8 (10 voturi)    
    .... s-a incercat ...... (Duminică, 24 octombrie 2021, 12:49)

    cbogdan [utilizator] i-a raspuns lui

    S-a incercat anii trecuti, Romania a oferit ursi tuturor tarilor europene si chiar din alte parti . Nu a vrut numeni.
   • +5 (9 voturi)    
    Germania a împușcat singurul urs pe care l-a avut (Duminică, 24 octombrie 2021, 13:27)

    Harald [utilizator] i-a raspuns lui

    România are deja cel mai mare număr de urși din Europa, cu excepția Rusiei. Dacă Rusia are 75.000 de urși, teritoriul României nu are cum să suporte 10-20% din numărul ăsta. Suprafața României e de 72 de ori mai mică decât a Rusiei.

    Germania nu acceptă urși în libertate, doar prin Franța și prin Spania mai sunt câțiva, în Pirinei.

    Dacă prinzi 100 de urși, nu-i vrea nimeni, nu ai ce să faci cu ei. 100 de urși e egal cu zero la populație de urși din România, dar sunt prea mulți ca să-i vrea cineva. Și nici nu poți să-i lași să omoare oameni, cum se întâmplă în prezent.
  • -1 (3 voturi)    
   de unde e informatia (Luni, 25 octombrie 2021, 14:28)

   Hans Metter [utilizator] i-a raspuns lui FanelJr

   referitoare la suprafata necesara unui singur mascul? si de ce dai de inteles ca in suprafata aia nu ar putea fi mai multi ursi?
   • -1 (1 vot)    
    Fa o cautare pe Google (Marţi, 26 octombrie 2021, 19:14)

    FanelJr [utilizator] i-a raspuns lui Hans Metter

    e simplu
 • +5 (7 voturi)    
  ceea ce mi s-a intamplat in vara asta (Duminică, 24 octombrie 2021, 13:32)

  ..13 [utilizator]

  SI nu mi s-a mai intamplat in nici una dintre cele alte 4 din urma cand am fost in acelasi loc si am umblat cam prin aceleasi coclauri - ursul a venit in preajma mea...brrrr...

  Pasul mare, privirea tintita spre inainte ca acolo era orasul si acolo ma simteam mai in siguranta si norocul cel mare ca prin zona au trecut 2 masini, deci va dati seama ca eram nu numai aproape de oras dar si aproape de un drum si totusi ursul brun a fost aproape de mine...brrrr iarasi!

  as fi vrut sa fac mrrrr dar nu ajuta....

  Nu am teama dar nici nu pot sa zic ca nu inteleg pericolul de a da nas in nas cu ursul - credeam pana mai asta vara ca se exagereaza si ei bine am vazut realitatea cum este...

  Minunat ca ursii sunt liberi, minunat ca s-au inmultit, adica le prieste si nu prea mai au dusmani, dar cu mine ce au avut???

  Maine, un maine ipotetic, am siguranta ca intalnirea mea cu Mos Martin o sa fie mai dura, el mai plin de curaj iara eu, in ciuda pregatirii teoretice la situatia data, mai nustiucum...

  statistic vorbind creste sansa mea de a ma revedea cu dansul sau cu prietenii lui pentru ca populatia din RO se rareste iar numarul ursilor este in crestere!

  Brrr sau mrrr??? acesta este intrebarea!
  • -4 (6 voturi)    
   Ursul se comportă ca un câine mare, (Duminică, 24 octombrie 2021, 14:38)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   metodele de a interacționa cu el sunt cam aceleași. Dacă te întâlnești cu el, ursul trebuie să înțeleagă clar de la tine două lucruri:

   a) că nu ți-e teamă de el. Dacă vede că ți-e teamă, tu ești vânatul, iar el e vânătorul, așa că știe să joace jocul ăsta mult mai bine decât tine. El aleargă mult mai repede ca tine, n-ai șanse să scapi cu fuga nici dacă ești pe bicicletă. Doar dacă ai un câine-doi cu tine se schimbă lucrurile;

   b) că nu reprezinți un pericol pentru el. Dacă păstrezi câțiva zeci de metri distanță și vede că n-ai nicio intenție să te apropii de el, n-o să se apropie nici el de tine. Dar asta dacă punctul a) e deja rezolvat, altfel nu.

   Dacă vrei să ai șanse reale în fața ursului (să zicem că ești cu copiii sau cu nepoții, deci n-ai cum să fugi) atunci trebuie să ai un topor la tine și să știi să dai cu el. De preferat un topor mai mic, să poți da cu el și cu o singură mână. Ursul fuge mai repede ca tine, dar în rest e greoi în mișcări, n-are șanse în fața ta dacă tu ai toporul și știi să dai cu el. Asta ar fi 100% în avantajul tău: garantat știi să folosești toporul mai bine ca ursul :)
 • +4 (8 voturi)    
  vorba-vorba, fapta-fapta (Duminică, 24 octombrie 2021, 22:59)

  guernsey [utilizator]

  textul abunda in fraze de propaganda oenge: faze, esantionari si cauze complexe, investitii, garduri electrice, preventie, conservare, samd ...
  insa cand a fost sa elimine 3 ursi, a trebuit si gata
  deci se ajunge la asa ceva oricat te-ai stradui sa reeduci ursul si sa il faci prietenul omului dintre brazi, respectiv sa convingi pe toata lumea ca in relatia urs-om de vina e doar omul ca nu se lasa hacuit de urs
 • +1 (5 voturi)    
  Pina acum (Luni, 25 octombrie 2021, 7:48)

  pleosc [utilizator]

  se pare ca si estimarea fondurilor de vanatoare a fost eronata - sint mult mai multi. Bine ca se platesc 11 milioane euro pe ce se vedea cu ochiul liber.
 • -1 (3 voturi)    
  matematica , bat-o vina (Luni, 25 octombrie 2021, 12:00)

  Soorriin [utilizator]

  La o aritmetica simpla , 17 - 18 ursuleti / 100 km 2 , inseamna ca pe cei 1200 km 2 ( 1200 : 100 = 12 ) ar fi 18 ursuleti x 12 = 216 bucati.
  Pai unde-i diferenta pina la 283 de Mosi Martini ??
  Au fugit 67 de frica recensamantului ??!!
  • -1 (3 voturi)    
   Pentru aritmetică nu se alocă fonduri, (Luni, 25 octombrie 2021, 13:44)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui Soorriin

   deci aritmetica nu contează :)
 • -3 (5 voturi)    
  Nu sunt atât de multi (Luni, 25 octombrie 2021, 15:18)

  Costif1 [utilizator]

  Practic cred ca sunt în jur de 2000 în toată tara.
  De retinut faptul ca in afara de lipsa de hrana si taierea masiva a pădurilor, factori care au afectat înmulțirea lor, si restrângerea deplasărilor între arealurile populate de familiile acestora au determinat și o scădere a calității populațiilor prin consangvinitate, făcând o paralela cu omenirea e cam ce s-a petrecut cu populațiile izolate din nordul Europei în urma cu sute de ani în urma.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by