Turcia a ratificat Acordul climatic de la Paris miercuri seară, potrivit canalului parlamentar care a transmis votul în direct, în urma angajamentului președintelui său către Adunarea Generală a Națiunilor Unite de luna trecută, informează AFP.

Incendii de amploare in sudul TurcieiFoto: Hakan Akgun/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Recep Tayyip Erdogan a anunțat această decizie la sfârșitul lunii septembrie la New York, făcând ca țara să fie a 191-a care a ratificat acest acord care urma să permită, când a fost adoptat în 2016, limitarea creșterii temperaturilor medii pe planetă la 2 grade și dacă este posibil la 1,5 ° C.

Această ratificare, votată în unanimitate, vine cu trei săptămâni înainte de Conferința Mondială a Climei sub auspiciile ONU (COP26), care se va deschide la sfârșitul lunii octombrie la Glasgow (Regatul Unit).

Turcia a semnat Acordul de la Paris în 2016. A fost una dintre ultimele țări importante cu emisii de gaze cu efect de seră a căror ratificare încă lipsea. Iranul, Irakul, Libia, Yemenul și Etiopia nu au semnat încă tratatul.

Erdogan și-a justificat până acum abținerea citând nedreptăți legate de obligații și împărțirea sarcinilor, în ceea ce privește reducerea emisiilor poluante: pentru Ankara, eforturile trebuie diferențiate între țările industrializate, categorie căreia îi aparține țara.