În largul coastei Ostendului, Belgia, un mic avion bimotor monitorizează vapoarele uriașe pentru a le monitoriza gazele. Conținutul de sulf și azot se măsoară în timp real pentru a stabili o posibilă încălcare a normelor de poluare și, dacă este posibil, ia decizia ca poluatorul să fie interceptat, scrie AFP.

Avionul care lupta cu poluarea navelorFoto: youtube.com

Instrumentul de control al poluării aerului generat de traficul maritim a fost numit "renifleur" (adulmecător). Acest dispozitiv de colectare a gazelor dezvoltat de o universitate suedeză este mândria Gărzii de Coastă din Belgia.

„Suntem singura țară care folosește acest sistem pentru moment”, explică pentru AFP Ward Van Roy, unul dintre operatorii instruiți pentru aceste misiuni aeriene.

"Este foarte eficient, deoarece puteți verifica până la 10 sau 15 nave pe oră, în timp ce un inspector dintr-un port va petrece o zi întreagă pe o singură navă", spune tânărul inginer flamand.

În avion, un Britten-Norman din 1972, el stă în spatele celor doi piloți - soldați obișnuiți cu zborurile la mică altitudine -, având în față un computer laptop pe care se derulează datele măsurate.

„Adumelcătorul” monitorizează dacă emisiile de oxizi de azot (NOx) și sulf (SOx) respectă standardele europene. Pentru NOx trebuie luată în considerare vârsta navei. Oricum ar fi cazul, sancțiunea împotriva companiei de transport maritim nu poate veni decât după un al doilea control efectuat la sol, în portul de destinație, folosind un eșantion de combustibil.

Ward Van Roy se asigură că amenda pentru încălcare poate ajunge până la 300.000 de euro, fără a menționa costul legat de imobilizarea navei. Acest efect descurajant poate explica scăderea infracțiunilor în ultimii șase ani.

„Din 2015, din cele 9.000 de nave verificate, aproximativ 400 au încălcat normele, dar doar 150 dintre ele aveau ca destinație un port belgian” (ceea ce facilitează schimbul de informații), spune Van Roy.

Cisterne, nave-container, traulere etc.: de la cei 65 km de coastă, Belgia vede trecerea unui număr mare de nave, „400 de nave pe zi”, potrivit gărzilor sale de coastă.

Traficul maritim în strâmtoarea dintre Marea Nordului și Canalul Mânecii este considerat a fi unul dintre cele mai dense din lume, datorită proximității celor mai mari trei porturi europene de marfă, Rotterdam, Anvers și Hamburg.

De aici și importanța acestor controale, potrivit lui Ward Van Roy, care subliniază că „aproximativ 15% din toată poluarea datorată SOx și NOx provine din transportul maritim”.

În plus față de emisiile poluante, această activitate aeriană permite, de asemenea, identificarea petelor de hidrocarburi sau a încălcărilor din zonele de pescuit.