Activista suedeză Greta Thunberg a acuzat marți liderii mondiali de „30 de ani de bla bla” în privința schimbărilor climatice, afirmând că aceștia au „înecat” speranțele tinerilor în „promisiunile lor goale”, relatează AFP și The Guardian.

Portret al Gretei ThunbergFoto: Karl F. Schomann / imageBROKER / Profimedia Images

„Nu există o planetă B, nu există planetă bla bla, bla bla bla, bla bla bla, economie verde bla bla, neutralitate a carbonului în 2050 bla bla”, a spus ea în aplauzele a 400 de tineri din întreaga lume adunați la Milano cu o lună înainte de conferința climatică crucială COP26.

„Asta este tot ce auzim de la așa-zișii noștri lideri. Cuvinte. Cuvinte care sună bine, dar care nu au dus la nicio acțiune, speranțele și visele noastre s-au înecat în cuvintele și promisiunile lor goale”, a adăugat ea.

„Bineînțeles că avem nevoie de un dialog constructiv, dar până acum am avut 30 de ani de bla, bla, bla și unde ne-a condus asta?”, a continuat activista, catalogând lipsa de acțiune „deliberată” a liderilor mondiali ca fiind o „trădare a generațiilor prezente și viitoare” .

ONU, Italia și președinția britanică a COP26 au invitat 400 de tineri din aproape 200 de țări, cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani la Milano timp de trei zile pentru a redacta o declarație comună care va fi prezentată miniștrilor în cadrul unei reuniuni care va avea loc la sfârșitul săptămânii.

„Invită tineri selectați pe sprânceană la întâlniri de acest gen și se prefac că ne ascultă, dar nu, nu ne ascultă, nu au făcut-o niciodată”, a subliniat Greta Thunberg.

„Dar putem schimba lucrurile”, a pledat ea.

„Nu mai putem lăsa oamenii aflați putere să decidă ce este posibil politic sau nu, nu mai putem lăsa oamenii de la putere să decidă ce este speranța. Speranța nu este bla bla, speranța spune adevărul, speranța acționează, speranța vine întotdeauna de la oameni”, a concluzionat tânăra.

Citește și: