Octavian Berceanu, fostul șef al Gărzii de Mediu, demis de premierul Cîțu, susține că pe durata mandatului lui au fost mai mulți oameni politici care au încercat să intervină în controalele de mediu făcute. Mai mult, Berceanu a spus la Digi 24 că fostul ministru al Mediului (n.r. Costel Alexe) ar fi făcut aceste intervenții, iar un consilier al acestuia era proprietarul unui depozit ilegal de gunoaie.

HotNews.roFoto: Hotnews

Berceanu face referire la un depozit de aproape un milion de metri cubi, ilegal în Popești-Leordeni, la granița cu Sectorul 3, care până acum nu a fost semnalat niciodată și care a distrus caseta de evacuare a apelor menajere din București rezultând trei sectoare inundate cu materii fecale.

În ceea ce privește munții de gunoi aruncați pe câmpurile din jurul Capitalei, Berceanu a declarat într-un interviu anterior acordat HotNews.rocă există un acord tacit din partea primăriilor, care știu despre această practică, dar nu fac nimic și acuză ”o cârdășie între funcționari ai statului, din diferite instituții, și oameni politici, care sunt implicați direct în afacerile astea și structuri de crimă organizată”.

”Poluarea unei sobe care funcționează pe bucăți de mobilă și plastic face cât 100 de centrale”

Mai este o poluare dată de încălzire. S-a răcit vremea. Sunt zeci de mii, poate sute de mii de centrale de apartament și pornesc toate cam în aceleași intervale, dimineața și seara, și asta generează o poluare destul de mare, care iarăși nu este risipită de curenții de aer. Mai avem o poluare dată de sobele din București. Nimănui nu-i place să vorbească despre faptul că mulți oameni, chiar în centrul Bucureștiului, au sobe și nu pun lemne pe foc, pentru că lemnele au ajuns să fie aproape 700 de lei metru cub, dublu față de anii precedenți. Asta înseamnă că folosesc și alte lucruri: bucăți de mobilă, bucăți de PAL, de PVC, uleiuri, orice poate arde, plastic. Am găsit foarte mult PET-uri care sunt arse, bucăți de plastic și poluarea unei astfel de sobe care funcționează pe bucăți de mobilă și plastic face cât alte 100 sau 200 de centrale de apartament. Și mirosul este foarte puternic se resimte într-un cvartal de blocuri. Mai avem o poluare periurbană dată de activitatea industrială, în mod special de depozitele de deșeuri.

Este o poluare olfactivă puternică, cu hidrogen sulfurat, lucrăm și aici să verificăm instalațiile astea cum funcționează, dacă sunt arse gazele la 100 de grade sau sunt la 300 cum am descoperit în câteva locuri. Mai este o poluare pe care o importăm și nu avem ce să facem aici, sau Garda de Mediu este limitată. Este poluarea dată de praful de ogoarele din jurul Bucureștiului, din zona despăgubită numită Sahara Olteniei, unde avem o sută de mii de hectare de nisip. Vânturile încep să bată foarte puternic și ridică nisipul și praful de acela și-l aduc peste București, noi neavând niciun fel de centură verde a Bucureștiului care să se oprească sau să dirijeze curenții de aer și să oprească în frunze praful ăsta, îl suportăm ca atare.