Incendiile care au izbucnit în mai multe regiuni ale lumii au provocat emisii record de CO2 în iulie şi august, a anunţat marţi serviciul Copernicus al Uniunii Europene.

Incendii de amploare in sudul TurcieiFoto: Hakan Akgun/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Este îngrijorător faptul că vremea mai uscată şi mai caldă din anumite regiuni - provocată de încălzirea globală - creşte inflamabilitatea şi riscul de incendii de vegetaţie. Acest lucru a condus la incendii foarte intense şi cu o dezvoltare rapidă", a declarat Mark Parrington, director ştiinţific al Serviciului Copernicus privind Schimbările Climatice (C3S), potrivit AFP și Agerpres.

"Alte incendii sunt aşteptate în întreaga lume în următoarele săptămâni, pe măsură ce sezonul incendiilor în pădurea amazoniană şi America de Sud continuă să se dezvolte", a adăugat el.

În timpul acestui sezon de incendii care afectează emisfera nordică din mai până în octombrie, luna iulie a înregistrat un record mondial de la începutul acestor măsurători efectuate cu ajutorul observaţiilor prin satelit, cu 1.258 megatone de emisii de CO2, dintre care mai mult de jumătate au fost atribuite incendiilor în America de Nord şi Siberia.

Un nou record a fost înregistrat în august, cu 1.384,6 megatone la nivel mondial, a afirmat Copernicus într-un comunicat.

"De-a lungul verii am monitorizat activitatea incendiilor forestiere din emisfera nordică. Ceea ce a părut neobişnuit a fost numărul incendiilor, dimensiunea zonelor în care au ars, intensitatea şi persistenţa lor", a afirmat Mark Parrington.

În special în nord-estul Siberiei, în Republica Iacuţia, sezonul incendiilor a fost "neobişnuit" ca dimensiune şi persistenţă a flăcărilor de la începutul lunii iunie.

"Este o situaţie similară în America de Nord, în anumite zone din Canada, în nord-vestul Pacificului şi în California, care au cunoscut mari incendii forestiere de la sfârşitul lunii iunie şi începutul lunii iulie şi sunt încă în curs", a adăugat el.

Vestul Americii de Nord a fost devastat în iulie şi august, incendiul Dixie fiind unul dintre cele mai mari înregistrate vreodată în istoria statului California.

În timp ce sud-estul Europei s-a confruntat cu un val de căldură prelungit, Mediterana a fost de asemenea afectată, din Grecia până în Italia, inclusiv Albania, Spania şi chiar Turcia, ţări în care datele au arătat o intensitate zilnică a incendiilor fără precedent din 2003.

Toate aceste incendii au un impact semnificativ asupra calităţii aerului din regiunile afectate, dar nu numai. De exemplu, un nor de fum din America de Nord a ajuns în Insulele Britanice la sfârşitul lunii august înainte de a traversa toată Europa, notează Copernicus.

Citește și: VIDEO Ravagiile incendiilor de vegetație din Europa. Ce specii de animale sălbatice sunt în pericol din cauza flăcărilor