Garda Forestieră Suceava a anunțat vineri seara că nu au fost găsite nereguli și nu au fost identificate tăieri ilegale de arbori, după ce a făcut verificări la Ocolul Silvic Dealu Negru, în urma agresiunii asupra activistului de mediu Tiberiu Boșutar și a doi jurnaliști, relateazăNews Bucovina.

Tiberiu Bosutar, dus la spitalul JudeteanFoto: newsbucovina.ro

Verificările au vizat respectarea regimului silvic pe raza OS Dealu Negru, structură privată de administrare, pe suprafața de fond forestier în vecinătatea căreia s-au produs agresiunile asupra activistului de mediu și a celor doi jurnaliști.

  • ”Cu prilejul controlului, s-a constatat că în zona respectivă (fond forestier proprietate privată) au fost constituite 2 partizi de exploatare, una în anul 2020 și alta în anul 2021.Cele două partizi au fost constituite în conformitate cu prevederile legale și au fost exploatate cu respectarea regulilor de exploatare. În teren nu au fost identificate tăieri ilegale de arbori și nici alte abateri de la legislația silvică. Nu au fost aplicate sancțiuni”, se precizează în comunicatul Gărzii Forestiere Suceava.

Garda Forestieră mai arată că prezența activistului de mediu Tiberiu Boșutar și a echipei de filmare s-a datorat unei solicitări din partea unei persoane fizice și viza legalitatea modului de exploatare a arborilor care au fost marcați în cursul anului trecut.

  • „Precizăm că în conformitate cu reglementările tehnice în vigoare și cu prevederile amenajamentelor silvice, exploatarea masei lemnoase se face și în anul următor momentului în care arborii au fost marcați. Pentru a evita evenimentele de natura celui petrecut în data de 16.09.2021, când 3 persoane au fost agresate doar pentru faptul că au încercat să documenteze o posibilă încălcare a legii, Garda Forestieră Suceava adresează rugămintea pe această cale ca pentru orice neclaritate privind legislația silvică, persoanele interesate să se informeze de la instituțiile ce au atribuții în acest domeniu, respectiv ocoalele silvice și Garda Forestieră”, se mai precizează în comunicat.

Garda Forestieră Suceava subliniază că nu încurajează și se disociază de orice faptă sau activitate menită să intimideze sau să obstrucționeze demersurile de bună credință realizate cu scopul de a semnala orice posibilă încălcare a legislației din domeniul silvic.

Reamintim că regizorul și jurnalistul Mihai Dragolea, regizorul Radu Constantin Mocanu și activistul de mediu Tiberiu Boșutar au fost bătuți crunt de aproximativ 20 de persoane într-o pădure din zona Dornelor, unde filmau pentru un documentar internațional despre tăierile ilegale de pădure.

Poliția Română a anunțat vineri că 11 persoane au fost identificate și duse la audieri în cazul agresării violente a acestora.

Mărturiile victimelor

Activistul de mediu sucevean Tiberiu Boșutar, care a fost atacat într-o pădure din zona Dornelor unde se afla împreună cu doi jurnaliști care filmau un documentar internațional despre tăierile ilegale de pădure spune că a fost lovit în cap, dezbrăcat în pielea goală și amenințat că va fi răsturnat în râpă cu tot cu mașină. "Cel care m-a bătut cel mai tare le-a spus polițiștilor că data viitoare mă leagă de mașină și mă trage până rămâne doar piciorul", a declarat activistul de mediu pentru News Bucovina.

El spune că grupul de agresori - format din aproximativ 20 de oameni - era înarmat cu topoare și răngi, iar șansa lor a fost că unul dintre jurnaliștii loviți a căzut într-o râpă și a reușit să sune de acolo la 112.

Tiberiu Boșutar a povestit că a fost alături de jurnaliști chemat de un localnic și că au decis să nu intre în pădure fără proprietar și silvicultor.

"Am sunat un agent forestier să cheme silvicultorul de la cantonul unde am ajuns că avem o suspiciune. E un silvicultor care ne-a mai atacat de câteva ori. Au venit zeci. Aproape toți aveau topoare și răngi”, a spus Boșutar, care a menționat că aceștia au spart toate echipamentele.

Boșutar nu a vrut să spună cine l-a atacat, spunând că se teme pentru viața familiei sale: "Mi-au spus că dacă scot o vorbă vin peste mine la Moldovița”.

  • "M-au dezbrăcat în pielea goală, au spus că mașina rămâne acolo și m-au trimis în fundul gol să merg acasă. Asta am trăit eu azi. (...)
  • Cel care m-a bătut cel mai tare le-a spus polițiștilor că data viitoare mă leagă de mașină și mă trage până rămâne doar piciorul (...)
  • Nu e vorba de un caz izolat. E vorba de un sistem care ne pune piciorul pe cap (...)
  • Eu sunt pe targă și colegul meu e pe targă, dar România e până la brâu în mormânt pentru că sistemul este învins de niște șmecheri”, a mai spus activistul de mediu pentru News Bucovina.

Alături de Tiberiu Boșutar au fost bătuți și jurnaliștii Mihai Dragolea și Radu Mocanu.

Mihai Dragolea spune că atacatorii i-au luat echipamentul, au scos cardul din cameră și au distrus toate dovezile.

  • ”Eram împreună cu Radu Mocanu, care realizează acest documentar, și cu activistul de mediu Tibi Bosutar. Am urcat într-un ocol privat, unde un sătean ne-a semnalat unele nereguli în ceea ce privește exploatarea. Am oprit pe undeva pe Dealu Ursului, am auzit niște mașini în vale și credeam că vin spre noi propietarul și șeful de ocol silvic, să aibă un dialog cu noi.
  • Dar dintr-odată am vazut 20 de oameni cu topoare și bâte în mână, printre care se aflau proprietarul și inginerul silvic, iar de acolo au mai fost 10 secunde până ce am fost asaltați. Noi ne-am refugiat în Dacia Duster, dar nu a ținut Dusterul la 20 de oameni, au deschis ușile, am fost aruncați din mașină, eu am fost lovit în față și am căzut într-o râpă, de unde am sunat la 112. Între timp, cei de sus - Radu a fost lovit destul de tare la cap și acum are amnezie, uită ce s-a întâmplat și uită destul de des și în prezent.
  • Tibi a fost bătut crunt și a fost și supus la niște umilințe groaznice din astea de tip mafiot”, a povestit jurnalistul, joi seară, la Digi 24.