Un studiu realizat la nivel global a descoperit că tinerii din întreaga lume suferă de „disconfort psihologic profund” și anxietate din cauza schimbărilor climatice și a lipsei de acțiuni a guvernelor pentru a combate criza climatică, relatează CNBC.

Portret al Gretei ThunbergFoto: Karl F. Schomann / imageBROKER / Profimedia Images

În jur de 45% din cei 10.000 de tineri intervievați în 10 țări pentru studiul publicat marți au declarat că anxietatea și disconfortul privind criza climatică le afectează viața cotidiană și abilitatea de a funcționa ca adulți normali.

Trei sferturi din respondenții cu vârsta între 16 și 25 de ani au afirmat că simt că „viitorul este înspăimântător” în timp ce 64% din tineri au spus că guvernele nu fac suficiente lucruri pentru a evita o criză climatică.

Aproape două treimi din participanții la studiu au declarat că se simt trădați de guvernul lor și 61% au spus că acestea nu îi protejează pe ei, planeta sau generațiile viitoare.

Studiul, primul de acest fel realizat pe scară largă, a fost condus de cercetători de la Universitatea Bath din Marea Britanie și Centrul Stanford pentru Inovare și Sănătate Globală.

El este în prezent evaluat inter pares (peer reviewed) de către revista The Lancet.

Tinerii din Portugalia sunt printre cei mai îngrijorați

„Asemenea niveluri ridicate de disconfort, impact asupra funcționalității și sentimente de trădare vor afecta în mod inevitabil sănătatea mintală a copiilor și tinerilor, avertizează autorii studiului.

Ei afirmă că, deși anxietatea privind schimbările climatice nu ar constitui în sine o boală mintală, „realitățile schimbărilor climatice, cuplate cu eșecurile guvernamentale de a lua măsuri, sunt cronice, de durată și au potențialul de a fi stresori de care nu se poate scăpa; condiții în care problemele de sănătate mintală se vor agrava”.

Liz Marks, lector la Universitatea Bath și unul dintre autorii principali ai studiului, a declarat că este „șocant să auzi atât de mulți tineri din întreaga lume simțindu-se trădați de cei care ar trebui să îi protejeze. Este momentul să ne confruntăm cu adevărul, să îi ascultăm pe tineri și să luăm măsuri urgente împotriva schimbărilor climatice”.

Tinerii din emisfera sudică au exprimat cele mai multe îngrijorări privind schimbările climatice, 92% din tinerii filipinezi sondați afirmând că privesc viitorul ca fiind „înspăimântător”.

Însă și 81% din tinerii din Portugalia au exprimat această îngrijorare, cea mai mare rată din rândul țărilor din emisfera nordică incluse în studiu, după ce țara lor s-a confruntat cu o creștere a numărului de incendii de vegetație în ultimii ani.

Citește și: