Romania a cerut tarilor membre UE si Comisiei Europene sa exercite presiuni asurpa Ucrainei, pentru ca aceasta sa puna capat lucrarilor de dezvoltare a canalului Bastroe. Potrivit agentiei UNIAN, citata de publicatia electronica Glavred, pozitia Romaniei a fost expusa luni, la sedinta Consiliului Ministrilor comunitari pe probleme de mediu.

Printre altele, scriu sursele mentionate, Romania a aratat ca la 18 ianuarie, Ucraina a informat-o in legatura cu luarea deciziei finale de adancire a bratului Bastroe. Referindu-se la rezultatele studiului realizat de comisia internationala speciala, realizata in cadrul Conventiei de evaluare a consecintelor pentru mediul inconjurator, Romania a subliniat ca adancirea canalului Bastroe pentru crearea unei cai navigabile de mare adancime poate avea consecinte negative pentru dinimica intregii Delte a Dunarii.

Delegatia romana si-a exprimat, de asemenea, convingerea ca Ucraina a incalcat, prin decizia sa, consultarile bilaterale si a ignorat legislatia internationala privind eventuala influenta transfrontaliera a proiectelor asupra mediului inconjurator. Romania a anuntat, de asemenea ca a transmis punctul sau de vedere Kievului.