Schimbările climatice majore din istoria planetei, indiferent dacă sunt naturale sau cauzate de om, sunt perturbatoare pentru întregul sistem. Schimbările climatice din trecut au dus la dispariția speciilor, modificări accelerate ale suprafeței terestre, circulației oceanice și atmosferice și au determinat migrația populației, scrie Aritina Haliuc Cercetatător postdoctoral (Environnements et Paléoenvironnements Océaniques et Continentaux), Universitatea din Bordeaux, Franța pe InfoClima.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Viteza și magnitudinea schimbărilor climatice actuale este mai mare decât schimbările experimentate de planetă în trecut ceea ce face dificilă adaptarea societății și a lumii naturale. Dacă e să ne uităm la ultimele 3 milioane de ani, am avut niveluri de dioxid de carbon și temperaturi similare (2 degrees plus) cu cele de astăzi, totuși situația era complet diferită.

Ultima dată când planeta a înregistrat niveluri de CO2 similare cu cele de astăzi (400 ppm) a fost la mijlocul Pliocenului, acum 3 milioane de ani. La acel moment temperatura globală era cu 2-3 grade mai ridicată comparativ cu cea de astăzi, nivelul oceanelor era cu 10-25 m mai ridicat acoperind mare parte din uscatul de astăzi iar zona arctică era acoperită de păduri. Pășunile acopereau mare parte din uscat iar Sahara era acoperită de vegetația. În timpul Pliocenului, strămoși de-ai noștri, Homo habilis, se plimbau deja prin Africa.

Mult înainte de Pliocen (în epoca dinozaurilor, acum mai bine de 65 de milioane de ani) nivelul de CO2 din atmosferă era extrem de ridicate, estimat la 2000-4000 ppm (cauzate de activitatea extremă a vulcanilor).

De-a lungul a milioane de ani, prin procese naturale de absorbție a dioxidului de carbon, nivelul acestuia a scăzut la 400 ppm în timpul Pliocenului. După Pliocen, procesele naturale au continuat să reducă cantitatea de CO2 din atmosferă, reducând-o până la 200-280 ppm în perioadele glaciare (epocile de gheață).

Dacă reconstituirile nivelurilor de CO2 și a temperaturilor de-a lungul milioanelor de ani sunt subiecte de dezbatere, dovezile din ultimii 800.000 de ani sunt mult mai clare. Carotele de gheață arată că de-a lungul ultimilor 800.000 de ani concentrația de CO2 a oscilat între 180 și 290 ppm, stabilizându-se la 280 ppm pentru o perioadă de 10000 de ani înainte de revoluția industrială (folosită drept valoare de referință pentru concentrația modernă). De-a lungul Pleistocenul, ultimii 800.000 de ani, planeta a experimentat opt cicluri glaciare determinate în mare parte de modificări în orbita pământului alături de alte cauze.

Citește mai departe pe InfoClima.ro.