Tuberoza din comuna sibiană Hoghilag va fi prima floare din România şi a treia din Uniunea Europeană care va primi din partea Comisiei Europene (CE) certificarea Indicaţiei Geografice Protejate (IGP), iar iubitorii acestei flori se pot bucura de ea la finalul săptămânii, când în localitatea sibiană va avea loc Sărbătoarea Tuberozelor, a anunţat primarul Nicu Lazăr, marţi, într-o conferinţă de presă.

HotNews.roFoto: Hotnews

La Hoghilag se cultivă tuberoze încă din perioada interbelică. Le cultivau exclusiv saşii, în scop comercial, şi erau foarte stricţi în păstrarea materialului săditor. După Revoluţie, când a fost un exod al saşilor în Germania, se spune că unul dintre ultimii saşi din localitate s-a dus la un român, i-a dat o punguţă cu bulbi şi i-a zis: <>, a povestit primarul comunei.

Potrivit acestuia, în 2018, comuna Hoghilag a fost declarată "zonă cu resurse turistice", datorită tuberozelor şi multitudinii de evenimente culturale care se desfăşoară aici, majoritatea legate de cultivarea tuberozelor.

Avantajele pentru producători, în urma certificării calităţii unui produs cu IGP, sunt multiple: de la notoritate la nivel european, la măsuri de finanţare dedicate, naţionale şi europene.

"Tuberoze se cultivă şi în alte părţi ale ţării, dar tuberozele care se cultivă la Hoghilag sunt speciale. Ele au un miros aparte, mult mai puternic şi mult mai plăcut decât cele cultivate în alte zone, iar florile sunt mai mici. Caracteristicile zonei determină aceste particularităţi ale florii. Cert este că tuberoza de Hoghilag e unică, motiv pentru care va primi această certificare IGP", a mai spus Nicu Lazăr, primarul comunei Hoghilag.

La Hoghilag sunt aproximativ 40 de cultivatori de tuberoze, jumătate dintre ei cultivând planta intensiv, în scop comercial, iar restul ca hobby şi în scop decorativ. Anual, la Hoghilag se cultivă aproximativ 200.000 de tuberoze, în grădini şi spaţii protejate, potrivit datelor comunicate de primarul Nicu Lazăr. (Sursa: Agerpres)