Unul dintre exemplarele de focă-călugăr, animale emblematice în zona insulei greceşti Alonissos, pe nume Kostis, a fost omorât sâmbătă cu un harpon, eveniment ce a stârnit indignare în rândul localnicilor şi organizaţiilor pentru protecţia mediului, a anunţat un ONG local, informează AFP și Agerpres. Potrivit paginii oficiale de internet a insulei, una dintre cele mai importante rezervaţii maritime din Europa, în această regiune a Mării Egee există "zone specifice în care pescuitul este permis pescarilor amatori".

AlonissosFoto: Hotnews

"Din păcate, încă o dată s-a dovedit că răutatea şi prostia umană nu au limite! Am fost informaţi astăzi (sâmbătă) că tânărul exemplar de focă Kostis, care în ultimele luni devenise mascota Alonissos, a fost ucis în mod deliberat", a anunţat ONG-ul elen MOm.

Exemplarul de focă "a fost executat de la distanţă cu un harpon", a declarat într-un mesaj publicat pe Facebook organizaţia care militează pentru protejarea acestei specii pe cale de dispariţie în Marea Mediterană.

Organizaţia a precizat pentru AFP că masculul de focă a fost salvat în 2018, pe vremea când era pui, de locuitorii din Folegandros, în Insulele Ciclade, după trecerea uraganului Zorba.

O mobilizare pentru identificarea autorului acestei fapte este în curs de desfăşurare, potrivit media elene.

"Această veste a fost primită cu mare tristeţe nu doar membri ai ONG-ului, care au avut grijă de Kostis timp de mai multe luni, ci şi de toţi locuitorii şi turiştii din Alonissos, care au avut şansa să-l admire pe Kostis de aproape", a adăugat MOm în mesajul său.