Guvernul israelian a anunțat vineri un plan pentru reducerea emisiilor de carbon până în 2050 și tranziția către o economie curată, care urmează să fie prezentată parlamentului duminică, potrivit AFP.

Premierul israelian Naftali BennettFoto: Nir Alon / Zuma Press / Profimedia

Acest plan prevede o reducere de 85% a emisiilor de carbon până în 2050 comparativ cu 2015, cu un obiectiv intermediar de reducere de 27% până în 2030, potrivit unei declarații comune a prim-ministrului Naftali Bennett și a mai multor ministere implicate.

"Este pentru prima dată când guvernul israelian își stabilește obiective naționale comune de reducere a emisiilor de carbon și a anunțat o strategie națională pentru a merge spre o economie curată, eficientă și competitivă", a adăugat guvernul.

Acest plan va alinia „astfel Israelul cu celelalte țări dezvoltate din lume care luptă împotriva crizei climatice” care „amenință toată omenirea”, se precizează. Acesta urmează să fie supus la vot duminică în Knesset, parlamentul israelian.

Noul guvern, instituit luna trecută, numără printre miniștrii săi mai multe personalități care au făcut din apărarea mediului una dintre prioritățile lor, în special ministrul transporturilor Merav Michaeli (Partidul Muncii) și ministrul protecției mediului Tamar Zandberg (Meretz, stânga).

Un semnatar al acordurilor climatice de la Paris din 2015, Israel s-a angajat până în prezent să mențină stabil emisiile de carbon până în 2030, un obiectiv considerat insuficient de apărătorii mediului.

Israelul a depășit termenul stabilit la sfârșitul anului 2020 pentru a prezenta noi obiective pentru reducerea emisiilor de carbon până în 2030, ca parte a acordului de la Paris.

În special, planul prevede o reducere cu 96% a emisiilor din sectorul transporturilor, 85% din sectorul electricității și 92% din deșeurile municipale.