Agent Green: OUG-ul aprobat de Guvern va duce la executarea imediată a sute de urși nevinovați

de I.B.     HotNews.ro
Miercuri, 21 iulie 2021, 22:07 Actualitate | Mediu


Ursi in Arges
Foto: Facebook
OUG-ul aprobat miercuri de Guvernul României va duce la executarea imediată a sute de urși nevinovați, susține Agent Green care anunță că va folosi toate căile legale pentru a opri acest OUG.

Petiția ”STOP vânătorii de trofee” lansată de Agent Green a adunat până acum aproape 80.000 de semnături din cele 100.000 necesare.

Guvernul a adoptat miercuri ordonanța de urgență care reglementează măsurile de protecție împotriva urșilor. "Sunt ferm convins că nu noi din București trebuie să decidem care este ursul de care se teme o localitate întreagă, ci tocmai din aceste considerente am descentralizat procedura decizională: primarul sau viceprimarul, cunoscând circumstanțele locale, analizând expertiza profesională și gradul de risc, va decide prin ce mijloc să fie îndepărtat ursul.", a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna.

"Conform actului normativ, în cadrul fiecărei unitate administrativ teritorială se va constitui o echipă de intervenție imediată care este condusă de primar sau de viceprimar. Ei sunt persoanele care, conform legii, în baza expertizei profesionale, decid asupra modului de intervenție imediată care poate fi de trei tipuri: alungarea, tranchilizarea și relocarea, eutanasierea sau împușcarea ursului.

Totodată, actul normativ aprobat astăzi asigură o bază legală pentru ca primarii să își poată apăra comunitatea de pericol în condițiile legii, fără frică.", a anunțat pe Facebook, Tanczos Barna.
În ce situații pot interveni autoritățile pentru eutanasierea ori împușcarea urșilor


La scurt timp după ședința de Guvern, Ministerul Mediului a transmis un comunicat de presă în care oferă detalii despre această Ordonanță de urgență.

Actul normativ reglementează modul de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun (Ursus arctos) asupra cetățenilor și bunurilor acestora, în intravilanul localităților, prin alungare/capturare/relocare sau extragerea prin împușcare sau eutanasiere.

Scopul principal al Ordonanței este ocrotirea unor valori esențiale: viața și integritatea corporală a persoanei, sănătatea și securitatea publică, bunurile de orice fel aflate în proprietatea publică și privată a persoanelor juridice și fizice.

Potrivit actului normativ, sesizarea cazurilor în care este necesară intervenția se face de orice persoană, prin apelarea numărului unic de urgență 112.

Intervenția asupra exemplarelor de urs aflate în intravilanul localităților se efectuează gradual, prin analizarea la fața locului, de echipa de intervenție, a nivelului de risc stabilit potrivit Procedurii privind modul de acțiune a instituţiilor responsabile în gestionarea intervenţiilor în cazul incidentelor generate de specia de urs brun.

Echipa de intervenție este formată din:
 • - primarul/viceprimarul unității administrativ-teritoriale pe raza căreia s-a produs evenimentul, desemnat în comitetul local de situații de urgență conform art. 12 alin. (2) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență;
 • - personalul structurilor de jandarmi competente teritorial, aflat în serviciu în zona unde a fost semnalată prezența exemplarului de urs;
 • - personalul tehnic de specialitate angajat al Gestionarului care a încheiat contract de permanență cu unitatea administrativ-teritorială pentru asigurarea serviciilor de specialitate prevăzute de prezenta ordonanță de urgență, în zona unde s-a produs evenimentul;
 • - medicul veterinar.

Conducătorul echipei de intervenție este primarul/viceprimarul unității administrativ-teritoriale pe raza căreia s-a produs evenimentul, în calitatea sa de conducător al Comitetului Local pentru Situații de Urgență.

Extragerea ursului prin eutanasiere sau împușcare se face în următoarele situații:


 • - dacă intervențiile prin metoda alungării, respectiv a tranchilizării și relocării nu dau rezultate și gradul de risc se modifică la nivel mare conform procedurii de evaluare a riscului;
 • - dacă siguranţa şi securitatea persoanelor sau a bunurilor de orice fel aparținând acestora sunt puse în pericol;
 • - dacă siguranţa şi securitatea membrilor echipei de intervenţie sunt puse în pericol;
 • - în cazul în care exemplarul de urs în cauză se rănește în cursul acțiunii de intervenție și nu sunt identificate alte soluții conform prezentei ordonanțe de urgență;
 • - dacă exemplarul în cauză este prins într-o capcană neautorizată și nu sunt identificate alte soluții;
 • - dacă exemplarul în cauză prezintă răni incompatibile cu viața.
PSD cere Avocatului Poporului să atace la CCR ordonanţa de urgenţă privind intervențiile asupra urșilor

PSD solicită Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituţională ordonanţa de urgenţă adoptată de Executiv cu privire la metodele de intervenţie imediată pentru specia de urs brun, informează News.ro. Social-democraţii susţin că acest act normativ al Guvernului va lăsa urșii „în bătaia puştilor nemiloase ale vânătorilor de trofee”.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5318 vizualizari

 • +13 (37 voturi)    
  Acest... (Miercuri, 21 iulie 2021, 22:14)

  Andreas1256 [utilizator]

  ...taliban al activismului de mediu, Paun.
 • +12 (20 voturi)    
  Lol (Miercuri, 21 iulie 2021, 22:18)

  mitg [utilizator]

  Multumim pa.
 • +21 (45 voturi)    
  Tradus (Miercuri, 21 iulie 2021, 22:40)

  Vaka [utilizator]

  OUG-ul aprobat de Guvern va duce la SALVAREA imediata a sute de OAMENI nevinovati
  • +9 (11 voturi)    
   plus (Joi, 22 iulie 2021, 10:28)

   martel55 [utilizator] i-a raspuns lui Vaka

   la pierderi finanmiciare pentru ong-ul respectivului...asa cum s-a intampla si cu problema cainilor, pe toti activistii ii preocupa pierderea banilor, xca daca se rezolva problema isi pierd obiectul muncii si nu mai sunt interesanti pentru ifnantatori...la cat a crescut populatia d eursi in ultimii 5 ani, ar fi putin ca doar cateva sute sa fie recoltati
 • -16 (42 voturi)    
  Dl CATU Ministrul Mediului TREBUIA DEMIS (Miercuri, 21 iulie 2021, 22:48)

  Gargara3 [utilizator]

  S-a dat liber la vanatoarea de trofee de urs organizata de primari localitatilor unde coboara ursii. Acesta OUG nu va opri ursii sa vina in localitati, ci ii va imbogatii pe primarii acestora care sunt complici la taierile masive ale padurilor ce distrug habitatul ursilor si-i gonesc spre localitati
  • -8 (10 voturi)    
   Curatenia (Joi, 22 iulie 2021, 2:49)

   NituCt [utilizator] i-a raspuns lui Gargara3

   Gandeste-te ca animalele sunt printre noi ; pardon, animalele cu pretentie de "oameni" ce ti-au dat minus.
   Nu poti construi o societate cu astfel de specimene ; e timpul sa incepem curatenia.
 • -8 (18 voturi)    
  Săriți pe (Miercuri, 21 iulie 2021, 23:12)

  Observatory [utilizator]

  ursi , pardon, guvern, ei sunt vinovați și nu au fost votați de noi, urșii au votat
 • -7 (13 voturi)    
  Asa este ! (Joi, 22 iulie 2021, 1:20)

  danmarian [utilizator]

  Sar tovarasii secui si ungurasii vor face BUNE AFACERI cu pielea ursului ! Sa ne fie clar ! Toata afacerea PUTE ; este initiata si BINE organizata in secuime ! Tor acolo vor merge si paralele ce vor rezulta ! Sa nu uitam ca tot in secuime s-au initiat si dezvoltat MARILE AFACERI cu TAIEI MASIVE DE PADURI - Taieri legale si mai alesA ILEGALE L-a pedepsit Dumnezeu pe banditul Verestoy Attyla - dar statul roman a inghitit rahatul - Si banii di furaciuni s-au "deplasat" .... oare pe la Budapesta - unde da raportul UDMR si "menistru' mediului stricat" ?
  • +4 (8 voturi)    
   au tot dreptul (Joi, 22 iulie 2021, 10:02)

   jescu [utilizator] i-a raspuns lui danmarian

   Mie mi se pare corect ca daca intr-o zona este petrol acea comunitate sa castige de pe urma petrolului. Daca in acea zona este carbune la fel. Daca este padure sau trofee de urs de ce nu ? atat timp ca se exploateaza decent acea resursa. Nu mi se pare corect ca orice castig dintr-o resursa sa ajunga la bugetul central si nimic la bugetul local si la comunitate. Intradevar nu trebuie taiere masiva, sa dea toata padurea jos(pentru asta puscarie), dar sa o exploateze da.
 • +12 (28 voturi)    
  hei (Joi, 22 iulie 2021, 1:21)

  john70 [utilizator]

  Ar mai trebui o OUG care sa prevada ca toate ONG-urile din Romania nu trebuie sa aiba mai mult de 50% finantare din strainatate si trebuie sa faca un audit financiar anual. Sa vezi ce se termina cu aberatiile astea si multe altele
 • +7 (15 voturi)    
  părere (Joi, 22 iulie 2021, 7:02)

  Arl [utilizator]

  Ca și în cazul câinilor vagabonzi, pentru acești activiști de mediu viețile umane pierdute nu sunt decât niște simple numere. Nu se încurcă ei în detalii minore...
 • +3 (13 voturi)    
  urs vinovat (Joi, 22 iulie 2021, 7:45)

  piticu_enigmatic [utilizator]

  si urs nevinovat de unde e asta bre? Ursu e urs si punct. Ar putea fi relocati sau creata o zona ca avem destule unde sa-i duca pe toti sau sa-i mute in alte tari de ce sa-i omoare? Sau sa creeze zone unde sa le puna mancare desi nici asta nu garanteaza ca nu vor mai aparea in sate ca s-au invatat cu papa bun nu mai mananca orice.
 • -9 (11 voturi)    
  In curind..... (Joi, 22 iulie 2021, 8:03)

  mike123 [utilizator]

  Va fi extinsa si la oameni!
  Dar mai intai Guvernul vrea sa falimenteze romanii, sa le ia banii si dupe.....
 • +9 (15 voturi)    
  Solutie (Joi, 22 iulie 2021, 8:57)

  independentu [utilizator]

  Ar fi fost mult mai bine ca fiecare urs care intra intr-o localitate sa fie capturat si donat lui Agent Green, sa-i ingrijeasca el, pe cheltuiala lui, in curtea lui.
  Sunt curios sa vedem ce mai zice dupa prima mie de ursi dobandita.
  • +5 (7 voturi)    
   Dupa primii 10 (Joi, 22 iulie 2021, 11:49)

   Gigel cu elefantii [utilizator] i-a raspuns lui independentu

   Problemele incep cu primul, devin nasoale la vreo 5 ursachi. Daca n-ai teren unde sa-i tii, numai te legi la cap. Dar ce se intampla cand si terenul devine suprapopulat? Ca ursul nu e chiar un animal social.

   Problema ursilor e ca o bomba atomica la care s-a initiat explozia. Nu se stie cand va bubui, dar va fi curand. Si atunci tot vor trebui luate masuri. Atunci de ce sa astepti pana e prea tarziu si sa numeri oameni morti?
 • -5 (9 voturi)    
  Super! Cum rămâne cu printul? (Joi, 22 iulie 2021, 9:12)

  delavrancea [utilizator]

  Sau asta e ca o justificare...tre sa fie important omu' asta.
  • -5 (5 voturi)    
   printul si omuletii verzi (Joi, 22 iulie 2021, 9:55)

   Coresponedntu [utilizator] i-a raspuns lui delavrancea

   din secuime au castigat pentru moment batalia cu ursii si cum oamenii normali la cap.
 • -7 (9 voturi)    
  daca pana si partidul vanatorilor PSD (Joi, 22 iulie 2021, 9:52)

  Coresponedntu [utilizator]

  a luat pozitie impotriva legislatiei, asta spune multe. Legea e prost facuta si va permite abuzuri care vor conduce iremediabil la eliminarea speciei si deteriorarea echilibrului natural. Fauna era ultima reduta a Romaniei si ultima comoara a acestei tari care nu a fost cucerita de straini, dupa petrol, gaze, terenuri agricole, paduri, resurse minerale samd.
  Legislatia a fost facuta la presiunea "omuletilor verzi" din Secuime si a lobby ului strain, in special austriac, care vede din Romania o colonie si o sursa de materii prime, cum este masa lemnoasa, care nu este exploatata nemilos la ei. Sau parc de distractii pentru vanatorii austrieci, elvetieni etc.
  De ce nu au avut curajul sa realizeze, inaintea adoptarii legii, o numaratoare a ursilor ?
  De ce nu interzic vanatoarea de trofee ?
  Ok, interzicem prima data vanatoarea de trofee, dupa care dam si o lege de interventie pentru asa zisii ursi periculosi ?
  Interesele sunt foarte mari, au inceput prima data campania de presa pentru demonizarea ursilor, cu reportaje cu ursi in localitati. Pai ursii coborau in localitati dintotdeauna. Locuiesc in Predeal, am copilarit la munte, am fost spre regretul meu si gonaci la vanatori, nu am observat o prezenta mai frecventa a ursilor in oras, dimpotriva, si vin tot mai multi pui singuri.
  Deci nu au numarat ursii, nu au luat masuri de preventie, totul se face pentru a fi satisfacuti "omuletii verzi" din secuime unde tot la 3 case e "o pusca si o curea lata".
  In acelasi timp ministrul mediului (mai bine zis al gunoaielor, poluarii, vanatorilor si taietorilor de lemne) nu se ocupa de ceea ce ar trebui sa il preocupe conform fisei postului, respectiv problema poluarii , a gunoaielor, absenta reciclarii, protectia florei si faunei, a padurilor.
  Acest Tanczos Barna face totul pe dos, parca e numit de Budapesta sa saboteze aceasta tara. Sa distruga tot ce are mai frumos , natura pura , unica in Europa. Iar romanii si partenerii lui de coalitie de la guvernare nu fac nimic.
  • +1 (1 vot)    
   "eliminarea speciei"? (Joi, 22 iulie 2021, 19:11)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Coresponedntu

   si deteriorarea echilibrului natural?
   Mai omule, cand ursul face echilibru natural pe baza porcului vecinei si vacii mele atunci ma scuzi, nu elimin specia ci elimin animalul!
   Mai ales cand ursul tinde sa echilibreze natura prin atac la oameni!
   Ursii nu coborau dintotdeauna in localitati, poate pe Valea Prahovei care a fost urbanizata de mai multa vreme. Acum coboara in zone la 700-800 metri altitudine si mai jos.
 • +6 (10 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 22 iulie 2021, 11:14)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by