Un urs prins într-un cablu, la 100 de metri de un sat din judeţul Gorj, a fost descoperit de un jandarm aflat în timpul liber. Autorităţile au intervenit şi au reuşit eliberarea ursului, iar apoi relocarea acestuia la o distanţă de 20 de kilometri de localitatea respectivă, potrivit News.

Urs prin intre cabluriFoto: News.ro

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Gorj, vineri, un jandarm aflat în timpul liber a observat un urs prins într-un cablu, în apropierea caselor din satul Crasna din Deal.

“Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Gorj a pus în aplicare procedura de lucru pentru gestionarea incidentelor generate de animalele sălbatice, deplasând la faţa locului efectivele necesare blocării şi asigurării perimetrului respectiv, precum şi înştiinţării cetăţenilor cu privire la existenţa unui potenţial pericol generat de prezenţa animalului sălbatic, dat fiind faptul că ursul se găsea la aproximativ 100 de metri de sat”, se arată în comunicat.

Sursa citată menţionează că jandarmii au acţionat împreună cu poliţişti, comisari ai Gărzii de Mediu Gorj, inspectori din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj, lucrători din cadrul Direcţiei Silvice Gorj, Autorităţii pentru Protecţia Mediului Gorj şi cu sprijinul autorităţilor locale din comuna Crasna, pentru eliberarea ursului din cablul de sârmă.

“Cu ajutorul lucrătorilor silvici şi a celor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Ariile Naturale Protejate am identificat o zonă potrivită pentru relocare în condiţii de siguranţă atât pentru cetăţeni, cât şi pentru urs, situată în mediul montan la aproximativ 20 km distanţă de satul Crasna din Deal”, a mai precizat IJJ Gorj.

Întreaga acţiune de eliberare şi relocare a beneficiat de sprijinul unui echipaj SMURD. Ulterior, cu sprijinul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Gorj, a fost emis un semnal RO-ALERT pentru înştiinţarea tuturor locuitorilor comunei Crasna despre relocarea ursului în zona montană.