Cea mai veche și mai groasă gheață marină arctică cunoscută sub numele de „Ultima zonă de gheață” (Last Ice Area) se topește mai repede decât se anticipase pe măsură ce pământul se încălzește, au scris oamenii de știință de la Polar Science Center într-un nou studiu, citat de Moscow Times.

Topirea ghetii arcticeFoto: Steven J. Kazlowski / Alamy / Profimedia Images

Situată la nord de Groenlanda și arhipelagul canadian arctic, zona de gheață a ”Last Ice Area” este deosebit de groasă, rămânând înghețată timp de 4-5 ani sau mai mult. Din cauza schimbărilor climatice și a anomaliilor meteorologice, zona a pierdut 50% din acoperire, depășind cu mult modelele anterioare.

Curenții și vânturile oceanice anormale au fost responsabili pentru aproximativ 80% din acea pierdere neașteptată, în timp ce schimbările climatice acoperă restul de 20%, au scris autorii studiului.

Autorii studiului, care s-au concentrat pe zona Mării Wandel, la nord de Groenlanda, au avertizat că întreaga zonă a ”Last Ice Area” ar putea fi expusă riscului.

„Având în vedere rezultatele noastre, ne așteptăm să vedem mai des suprafețe mari de apă deschise în această zonă”, a spus Axel Schweiger, autorul principal al noului studiu.

Pe măsură ce mai multă gheață dispare, zona va absorbi cantități tot mai mari de căldură și lumina soarelui, ducând la o buclă de încălzire accelerată.

Gheața arctică în 2021 este, în medie, mult mai tânără și mai subțire decât în ​​1980, potrivit datelor de la Centrul Național de date privind zăpada și gheața din SUA publicate în mai.

În timp ce aproximativ 30% din gheața arctică avea patru ani sau mai mult în 1980, doar 10% erau atât de vechi până în 2010, o pondere care continuă să scadă.

Rusia a investit puternic în infrastructura arctică și și-a prezentat Ruta Mării Nordului de-a lungul coastei din nordul Siberiei ca o rută de transport maritim mai rapidă și mai ieftină între Asia și Europa, pe măsură ce gheața regiunii se micșorează rapid, potrivit The Moscow Times.

În 2020, pe ruta Mării Nordului au fost transportate în total 32,97 milioane de tone de mărfuri, în creștere cu 1,5 milioane de tone în 2019.