Recordul de căldură de pe continentul antarctic a fost doborât pe 6 februarie 2020 cu o temperatură de 18,3 grade Celsius, a confirmat joi Organizația Meteorologică Mondială, potrivit AFP.

Prelevare probe, AntarcticaFoto: Hotnews

Recordul acum aprobat a fost înregistrat la stația științifică argentiniană din Esperanza și îl depășește pe cel înregistrat în același loc din Peninsula Antarctică pe 24 martie 2015, când termometrul indicase 17,5 grade, a spus OMM.

Peninsula este parte a continentului Antarcticii, care include și insulele din jur.

OMM nu a aprobat o citire a temperaturii chiar mai ridicată făcută pe 9 februarie anul trecut la o stație automată braziliană, nu departe de Insula Seymour cu 20,75 grade Celsius.

Pentru regiunea Antarcticii, care include tot ce află la sud de 60 de grade latitudine, cea mai mare temperatură înregistrată vreodată a fost cea consemnată pe Insula Signy la 19,8 grade pe 30 ianuarie 1982.

"Verificarea acestor măsurători de temperatură maximă este importantă, deoarece ne ajută să realizăm o imagine a vremii și a climei pe una dintre ultimele frontiere de pe Pământ", a declarat Petteri Taalas, secretarul general al OMM.

„Peninsula Antarctică este una dintre regiunile care se încălzesc cel mai rapid pe planetă - aproape 3 grade în ultimii cincizeci de ani”, a subliniat el, adăugând: „acest nou record de temperatură este, prin urmare, în concordanță cu schimbările climatice pe care le vedem”.

Cum se verifică și se omologhează aceste temperturi record

Comitetul responsabil de omologarea acestei înregistrări a studiat vremea de pe continent în momentul măsurării și a observat un fenomen de presiuni ridicate care a contribuit la încălzirea suprafeței de acolo și despre care se știe că produce temperaturi record.

Experții au examinat și facilitățile în care s-au făcut măsurătorile pentru a se asigura că totul este în regulă.

Dacă acest lucru a fost cazul în Esperanza, nu a fost același lucru la stația automată braziliană unde un scut improvizat anti-radiații a distorsionat măsurătorile, care, prin urmare, nu au putut fi validate de OMM.

Noua măsurătoare record va fi depusă în arhivele oficiale ale OMM, care păstrează măsurătorile extreme în ceea ce privește vremea și clima, cum ar fi cele mai ridicate și cele mai scăzute temperaturi, precipitații sau grindină.

Cea mai scăzută temperatură înregistrată vreodată pe pământ (-89,2 C) a fost pe 21 iulie 1983 la stația Vostok din Antarctica.

Kopri, Antarctica

”Schimbările climatice necesită acțiuni urgente"

"Mult mai mult decât Arctica, Antarctica este slab acoperită în ceea ce privește observațiile și prognozele climatice și meteorologice, deși ambele joacă un rol important în evoluția climei, a oceanelor și a creșterii nivelului mării", a spus șeful OMM.

Studii recente au arătat că o creștere de 2 grade a temperaturii ar putea împinge calotele de gheață care acoperă Groenlanda și vestul Antarcticii să se topească eliberând suficientă apă înghețată pentru a crește nivelul mării cu 13 metri - până la un punct din care nu se poate reveni.

"Acest nou record arată încă o dată că schimbările climatice necesită acțiuni urgente", a declarat Celeste Saulo, prim-vicepreședinte al OMM și șef al Serviciului meteorologic din Argentina.

„Este esențial să se consolideze în continuare sistemele de observare, prognoză și avertizare pentru a răspunde fenomenelor extreme care apar tot mai des din cauza încălzirii globale”, a avertizat ea, citată de AFP