Internauții care au deschis astăzi Google au fost întâmpinați de Marea Wadden, o zonă tidală la Marea Nordului, care se întinde de-a lungul coastei Danemarcei, Olandei și Germaniei. Ea a fost inclusă în patrimoniul mondial UNESCO în 2009 pe 30 iunie.

Marea WaddenFoto: Captura YouTube

Marea Wadden se întinde pe o lungime de 450 km, cu o lățime de 40 km și ocupă o suprafață de 9.000 km². Este unică în lume, deoarece este cea mai mare zonă de acest tip.

Creată de furtuni în secolele al XIV-lea și al XV-lea, Marea Wadden este un mediu umed relativ tânăr care cuprinde unul dintre ultimele ecosisteme intertidale rămase din lume. Această magnifică întindere de mare și nisip adăpostește numeroase specii de plante și animale, inclusiv foca gri și marsopa. Anual, aceste zone umede sunt vizitate de peste zece milioane de păsări afro-eurasiatice și pot adăposti până la 6,1 milioane de păsări simultan.

Marea Wadden nu este doar un habitat curat pentru viața sălbatică, turișii vin aici să se bucure de peisaj prin explorarea mlaștinilor la maree joasă sau prin turul insulelor cu barca. Cu toate acestea, este vital pentru turiști să respecte rolul esențial al sitului în menținerea biodiversității globale. Eforturile actuale de conservare se bazează pe un parteneriat strategic între UNESCO, ONG-uri de mediu, Forumul Mării Wadden și guvernele Danemarcei, Germaniei și Olandei, astfel încât generațiile viitoare să se poată bucura de acest fenomen natural.