Regiunea Bruxelles va interzice pe teritoriul său vehiculele diesel începând cu 2030 și a tuturor celor echipate cu un alt tip de motor termic (benzină sau gaz), inclusiv hibrizi, din 2035, pentru a reduce poluarea, a anunțat vineri guvernul regional, potrivit AFP.

Masini electrice la incarcatFoto: Buurserstraat386 | Dreamstime.com

Acest nou plan se referă la cele 19 municipalități din Bruxelles, una dintre cele trei regiuni ale Belgiei, cu Flandra (nord) și Valonia (sud).

Interzicerea motoarelor termice va fi introdusă treptat, conform unui program diferit în funcție de tipul de vehicul.

Scuterele pe benzină vor fi interzise din 2028, în timp ce motocicletele vor trebui să fie toate electrice, iar autoturismele și vehiculele utilitare ușoare, din 2035.

Vehiculele grele și autocarele, pentru care nu a apărut încă nicio soluție alternativă la motorul termic, vor putea continua să fie propulsate de combustibili fosili, cu condiția să respecte standardele europene recente privind emisiile poluante.

„Cu acest nou pas în organizarea zonei cu emisii reduse de la Bruxelles (LEZ, înființată în 2018, nota editorului), confirmăm dorința Regiunii de a opta pentru o tranziție climatică care este justă din punct de vedere social”, a afirmat președintele regiunii Rudi Vervoort, într-un comunicat.

Executivul regional însoțește noul său calendar, mai restrictiv, cu o serie de măsuri de ajutor pentru profesioniști, în special pentru taxiuri, pentru a încuraja achiziționarea de vehicule electrice.

„Prima LEZ” oferită IMM-urilor din Bruxelles va fi astfel „mai accesibilă”, conform comunicatului de presă, cu „obiectivul de a face prețul de achiziție mai suportabil”.

În plus, 22.000 de stații electrice de încărcare ar trebui să fie accesibile publicului până în 2035.