Celacantul, supranumit fosilă vie - un pește preistoric ciudat și uriaș care încă mai există - ar putea trăi 100 de ani, arată un nou studiu, relatează Associated Press.

celacantul sau fosila vie ar putea trai un secolFoto: Captura YouTube

Acești pești de mare adâncime, lenți, de dimensiuni umane, poreclit „fosilă vie”, cresc într-un ritm dureros de lent.

Femelele ating maturitatea sexuală doar după ce se apropie de vârsta de 60 de ani, potrivit studiului, în timp ce celacantul mascul este matur sexual de la 40 până la 69 de ani. Și poate cel mai ciudat dintre toate, cercetătorii consideră că gestația la pește durează aproximativ cinci ani.

Celacantul, care există de aproximativ 400 de miliaone de ani, a fost considerat dispărut odată cu dinozaurii până în 1938, când un pescar sud-african a prins un exemplar în plasa sa.

De atunci şi până în prezent aceşti peşti au dobândit statutul de "fosilă vie" şi nu au încetat să-i surprindă pe oamenii de ştiinţă.

Oamenii de știință au crezut de multă vreme că acești pești trăiesc aproximativ 20 de ani. Dar, aplicând o tehnică standard pentru datarea peștilor comerciali, oamenii de știință francezi au calculat că trăiesc de fapt aproape un secol, potrivit unui studiu publicat joi în Current Biology.

Celacantul este o specie în pericol de dispariție, iar oamenii de știință pot studia doar exemplarele deja capturate și moarte.

Oamenii de știință au studiat de asemenea doi embrioni, iar potrivit calculelor acestora gestația durează cel puțin cinci ani la celacant.

Această gestație de cinci ani este „foarte ciudată” pentru pești sau pentru orice animal, a declarat Harold Walker de la Scripps Institution of Oceanography, care nu a făcut parte din cercetare.