La cinci luni distanță de o conferință climatică crucială, negociatorii internaționali s-au despărțit joi fără un acord de principiu asupra obiectivelor, iar Londra, organizatorul COP26, va încerca să dea un impuls politic negocierilor pentru „menținerea în viață” a obiectivelor acordului de la Paris, potrivit AFP.

Impactul omenirii asupra planeteiFoto: Rawpixel / Alamy / Alamy / Profimedia

"Nu pot spune că au existat progrese", a recunoscut Patricia Espinosa, managerul ONU pentru schimbările climatice, la o conferință de presă pentru a prezenta rezultatele a aproape trei săptămâni de discuții punctate de probleme tehnice.

Printre principalele puncte blocate sunt chestiunile de finanțare, transparență, în special în ceea ce privește monitorizarea angajamentelor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, programul de implementare și piața certificatelor de carbon.

Acestea sunt puncte importante de aplicare a Acordului de la Paris din 2015, cu privire la care s-au dorit progrese în timpul acestei sesiuni de negocieri, care nu ar trebui totuși să conducă la decizii ferme datorită formatului său.

"Este necesar să se obțină îndrumări la nivel politic", a spus Espinosa în consecință.

„Menținerea vie a țintei de 1,5 °C

De asemenea, insistând asupra necesității „de a merge mai repede cu abordarea COP26”, președintele britanic al conferinței, Alok Sharma, a indicat că Marea Britanie va convoca pe 25 și 26 iulie la Londra o reuniune a unui „grup reprezentativ de miniștri” din „ peste 40 de țări ”.

El a cerut „menținerea vie a țintei de 1,5 °C, cel mai ambițios prag pentru încălzirea globală stabilit de acordul de la Paris. Un nivel în mare parte inaccesibil dat fiind traiectoria actuală, potrivit oamenilor de știință.