EuroNews: Nuclear vs regenerabil, dezbaterea care împarte tranziția verde a României

de N.O.     HotNews.ro
Sâmbătă, 12 iunie 2021, 13:39 Actualitate | Mediu


Centrala de la Cernavoda
Foto: Nuclearelectrica
Statele membre UE precum România, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria și Bulgaria intenționează să investească puternic în energia nucleară. Însă oficialii austrieci și germani susțin că energia nucleară nu este o ieșire din criza climatică. Ei insistă că sursele regenerabile de energie sunt calea de urmat, relatează EuroNews într-o analiză axată pe țara noastră. Cu toate acestea, o posibilă relansare masivă a energiei nucleare în Uniunea Europeană ar putea ține cont de o decizie a Comisiei Europene, care este așteptată să statueze dacă energia nucleară este sau nu verde.

Ce loc ocupă energia nucleară în obiectivele UE de neutralitate climatică și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Dezbaterea nucleară din România


Țările care ard cărbune, precum România, vor avea dificultăți în atingerea obiectivelor climatice ale Europei. Mulți cred că mixul energetic al României ar putea deveni mai curat dacă adaugă mai multă energie nucleară.

În perioada comunistă a României, acolo au fost construite două centrale nucleare. Ambele sunt situate în Cernavodă, un orășel de pe Dunăre. Aceste două centrale folosesc tehnologia canadiană, făcându-le diferite de nefericita centrală sovietică de la Cernobîl.

România vrea acum să construiască încă două reactoare acolo și să le modernizeze pe cele existente. Aceasta este o investiție de aproximativ șase miliarde de euro, potrivit Teodor Chirica, președintele consiliului de administrație și fost președinte al FORATOM, o organizație pro-nucleară cu sediul la Bruxelles.

Cu toate acestea, se așteaptă ca în scurt timp Comisia Europeană să eticheteze energia nucleară drept verde sau nu.

Cum va îndeplini România obiectivele climatice ale UE?


Potrivit lui Teodor Chirica, pentru ca țara să îndeplinească aceste cerințe, trebuie să „dezvolte energie regenerabilă și să continue programul nuclear”.

„Este imposibil să atingi obiectivele fără să ai nucleare”, adaugă el. El crede că, dacă tendințele actuale continuă, energia nucleară produsă astăzi, care este cuprinsă între 18% și 20%, va fi de 30%-35% până în 2050.

În ceea ce privește dacă energia nucleară ar trebui să fie etichetată verde sau nu, Chirica consideră că sunt două poziții: una politico-ideologică și una bazată pe știință.

El crede că, dacă oamenii nu acceptă energia nucleară ca fiind una verde, atunci nuclearul nu va avea același acces la finanțare ca alți concurenți. Acest lucru la rândul său va „afecta partea economică” a proiectului de creștere a capacităților centralelor nucleare.

Mișcarea anti-nucleară


Lavinia Andrei este președintele Fundației Terra Mileniul III, o figură cunoscută în cadrul micii mișcări antinucleare din România. Ea spune pentru EuroNews că utilizarea fondurilor publice pentru a investi în energie nucleară va avea un impact negativ asupra dezvoltării surselor regenerabile de energie.

"Dacă alocați acești bani pentru energia nucleară, asta înseamnă că dezavantajați un alt sector, cum ar fi sursele regenerabile. Compania de transport a energiei a spus că capacitatea rețelei nu este suficientă pentru centrala nucleară și pentru surse regenerabile", explică ea.

Schimbările climatice și energia nuclearăExistă o altă problemă. Schimbările climatice înseamnă că râurile au mai puțină apă, apă necesară pentru răcirea centralelor nucleare. Chiar și Dunărea a fost afectată de acest lucru. Cernavodă a trebuit să se închidă deja o dată vara și astfel de scenarii ar putea avea loc mai des în viitor.


Opțiuni de energie regenerabilăÎn Agighiol, un sat nu prea departe de centralele nucleare, există parcuri eoliene imense. Una dintre ele este deținută de furnizorul italian de energie ENEL.

Energia eoliană este un alt concurent în cursa pentru a vedea cine poate apuca o parte din viitorul mix energetic al României. Cu toate acestea, investițiile în surse de alimentare depind de un cadru legal stabil în limba română.

În urmă cu câțiva ani, guvernul a susținut dezvoltarea surselor regenerabile de energie cu certificate verzi. Acest sistem s-a oprit acum și, ca atare, investitorii s-au retras. Au rămas doar câțiva mari giganți energetici precum ENEL.

Sorin Zamfir este supraveghetor de întreținere la parcul eolian ENEL din Dobrogea. El spune că „valorificarea energiei eoliene implică utilizarea unei tehnologii noi, moderne, de ultimă generație”. El consideră că este „foarte important să aducem acest tip de tehnologie nouă în comunitatea locală”. Este ceva ce simte că îi apropie de Europa, „punându-i pe hartă”.

ENEL ne spune că, pentru ca energia eoliană să se dezvolte pe deplin, "cel mai important factor este construirea de noi linii de transport care sunt necesare pentru a aduce electricitatea de la centralele eoliene / solare către clienți". O problemă în acest moment este că „viteza de dezvoltare a proiectelor eoliene este mult mai mare în comparație cu dezvoltarea de noi linii de transport” și asta reprezintă o provocare uriașă pentru energiile regenerabile.


Spațiu pentru dezvoltareNu există nicio îndoială că potențialul energiei eoliene din România nu este încă exploatat pe deplin. S-ar putea instala multe alte turbine. Sorin consideră că parcurile eoliene s-ar putea extinde și să producă pentru a îndeplini toată nevoia energetică a României.
România este și un loc însorit, energia solară ar putea juca un rol mai mare în viitorul energetic al țării. Andrei Bucur este membru ales al Consiliului de Administrație al Cooperativei de Energie, primul furnizor de energie verde 100% din România. Mica cooperativă are planuri ambițioase.

Bucur subliniază că energia solară are un potențial imens în România. El vede în cele 1,5 milioane de metri pătrați de acoperișuri ale depozitelor ca fiind un loc perfect pentru instalarea panourilor solare.

De asemenea, el dă vina pentru subdezvoltarea energiei solare pe lipsa sprijinului guvernului și de conexiunile slabe la rețea.
„Am putea cel puțin dubla producția de surse regenerabile în România”, exclamă el.

În Cernavodă, în schimb, supervizorul Costin Antonie vede energia nucleară ca fiind forța dominantă în țară. "Primul element este nuclear, este baza pentru că este întotdeauna acolo când ai nevoie de el. Apoi, există surse regenerabile", susține el.

El dorește să se facă mai multe investiții în surse regenerabile, dar crede că atunci când acestea nu sunt disponibile, energia nucleară este cea care salvează situația.

Comisia Europeană trebuie să rămână neutră în ceea ce privește sursele de energie pe care statele membre aleg să le folosească, dar etichetarea sau nu a energiei nucleare va avea un impact uriaș asupra deciziilor de investiții pentru anii următori.

Citește și:

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2906 vizualizari

 • +11 (21 voturi)    
  Bullshit (Sâmbătă, 12 iunie 2021, 13:51)

  Luk [utilizator]

  Germania si-a inchis toate centralele nucleare, Frata isi construieste unele noi. NU-I dezbaterea Romaniei si nu-i nici macar romaneasca. Energia nucleara e cea mai curata si mai utila in contextul asta, restul "energiei verzi" e pentru cei care inca mai cred in basme si nu stiu sa socoteasca.
  • +8 (14 voturi)    
   //// (Sâmbătă, 12 iunie 2021, 15:10)

   GemstonesPig [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   Normal ca Germaniei in pute nuclearul cand ei au conducte in spatele casei prin care curge gazul rusesc pana s-o inventa levitatia si teleportarea. Moristile de vant sunt o mare sarlatanie , polueaza la fabricarea generatoarelor (pamanturi rare) palele nu se recicleaza ci se taie felii mai mici si se ingroapa. Daca nu primesc certificate verzi platite de toti contribuabilii pentru a imbogatii baietii destepti din energie proiectele astea nu ar exista .
  • +6 (12 voturi)    
   ...... unde sunt inginerii ? ........ (Sâmbătă, 12 iunie 2021, 15:20)

   cbogdan [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   Hai sa intrebam ONG-uri finantate de mari companii interesate de moristi si panouri solare. Aceste companii doresc evident sa ingroape orice concurenta nucleara. Energia nucleara si energia hidro le da batai de cap pentru ca sunt competitori mortali pentru energia regenerabila care te lasa atunci cand nu ai soare sau vant. Dar hazul este maxim cand intrebam Germania si Austria despre energie - tari care au facut investitii enorme in gaze naturale. Unde sunt inginerii, nu-i intreba nimeni, promovam mai departe ideologiile tembele ?
  • +6 (12 voturi)    
   energie (Sâmbătă, 12 iunie 2021, 16:15)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   1.În perioada comunistă a României, acolo au fost construite două centrale nucleare". Nu prea: in perioada comunista a inceput construirea UNEI centrale nucleare la Cernavoda, cu 5 grupuri, din care primul dat in folosinta inainte de 1989, iar al doilea dupa; celelalte trei fiind abandonate in diferite stadii de executie.
   2. Regenerabilele sunt "minunate", dar introduc dezechilibre mari in sistem, datorita lipsei de constanta a surselor; asa ca, e nevoie de interventia centralelor clasice ( pe gaze/carbuni/ pacura) pentru echilibrarea frecventei, ele avand capacitatea de reactie cea mai rapida.
   3. Indiferent de tipul de energie produs, intotdeauna este nevoie de retele pentru a o prelua. Cazul Dobrogei este elocvent; indiferent daca se va continua cu nuclear, eolian sau solar .
   Din mult mai multe cauze, nu ar trebui intrebati reprezentantii unei anumite ramuri, inevitabil subiectivi, ci specialistii in domeniu.
  • +1 (9 voturi)    
   1/4 (Sâmbătă, 12 iunie 2021, 16:58)

   MPavel [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   Germania ca si Romania foloseste carbune pt a produce electricitate.Chiar destul de mult. Cam 1/4 din productia de electricitate e bazata pe carbune in Germania. Cam la fel e si in Romania, aprox 1/4.
   Interesant ca in articol nu se spune nimic de Germania, doar de tarile din est.
   Si interesant ca doar sursele regenerabile sunt bune. Ia ghiciti cine produce turbine eoliene si panouri solare in EU?
   Vb si reporterul asta de chimbarile climatice(ca tot e la moda) si ca nu o sa fie destula apa pt reactoare? Alo reporterul... Marea Neagra e destul de mare ca sa o foloseasca la reactoare?
 • +2 (10 voturi)    
  io t (Sâmbătă, 12 iunie 2021, 14:49)

  costelo999 [utilizator]

  cred ca tre sa ne intoarcem in evul mediu la opait si laputza, este cel mai ecologic, fara tv ca si asa neprostesc astia cu televizorul, o viata curata fara energie electrica ca toate polueaza, daca vezi ce procese sunt in america cu eolienele care polueaza fonic si prin cimp electromagniteic , de numa numa, iar alea solare merg cit e soare cind e nor fac umbra la culturile de dedesupt,
 • 0 (12 voturi)    
  intreb pt oneghishti (Sâmbătă, 12 iunie 2021, 14:57)

  costelo999 [utilizator]

  exista si uraniu verde, de culoare verde, poate fi folosit in centrale ? schimbam culoare la uraniu prin vopsire si iese energie verde, cind ma curentez si asa vad stele verzi, cred ca baga curent verde la lustra si prize .... hihihihihihihihihihiiii
 • +3 (11 voturi)    
  lavinia andrei si alti eco (Sâmbătă, 12 iunie 2021, 15:57)

  Nevermind [utilizator]

  Sa foloseasca EXCLUSIV pentru casa si activitatea oengistica energie eco, inclusiv la incalzire.

  Aditional, pentru toti oengistii eco, un spital numai pentru ei, alimentat NUMAI cu eco. Si sa n-aud de 2 hectare baterii tampon, ca alea polueaza grav la fabricare.
 • +8 (12 voturi)    
  Lavinia Andrei este președintele Fundației Terra M (Sâmbătă, 12 iunie 2021, 17:47)

  IpseAnton [utilizator]

  Un punct de vedere naucitor:"Dacă alocați acești bani pentru energia nucleară, asta înseamnă că dezavantajați un alt sector, cum ar fi sursele regenerabile. Compania de transport a energiei a spus că capacitatea rețelei nu este suficientă pentru centrala nucleară și pentru surse regenerabile", explică ea."
  Domnisora, capacitatea retelei e data de nevoia de consum, nu de unde provine energia. NU scrie pe fruntea ei NUCELARA sau REGENERABILA, energia electrica este energie lectrica si atit. Ce scoala a parcurs respectiva Lavinia Andrei?
  • +7 (9 voturi)    
   .... ce scoala a parcurs ...... (Sâmbătă, 12 iunie 2021, 19:15)

   cbogdan [utilizator] i-a raspuns lui IpseAnton

   La ONG nu trebuie scoala, trebuie numai sa reciti partutura furnizata de finantatori.
  • 0 (2 voturi)    
   N-ai inteles nimic (Sâmbătă, 12 iunie 2021, 23:54)

   veganu [utilizator] i-a raspuns lui IpseAnton

   Ea se refera la faptul ca Transelectrica are proiectata o capacitate limitata de transport si distributie din Dobrogea catre restul tarii. Adica nu poti avea si Cernavoda maximizat si toate eolienele posibile din Dobrogea si offshore. Trebuie sa mai produci curent si prin alte zone ale tarii, din motive evidente cred.

   Acum nu stiu pe calcule cat ce si cum, insa ea la asta se referea.
 • +4 (8 voturi)    
  Sondaj (Sâmbătă, 12 iunie 2021, 21:58)

  fdaniel [utilizator]

  N-ar fi mai simplu să facem un sondaj?
  Ce care sunt pentru Nuclear să dea Upvote, cei pentru Regenerabil să dea Downvote la acest post!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by