Îngrijitorii de la grădina zoologică Tobu de lângă Tokyo se roagă ca mariajul aranjat al Emmei, ​​o femelă de rinocer alb care tocmai a sosit în Japonia, să le poată furniza descendenți ai acestei specii protejate, potrivit AFP.

Emma, rinocerul albFoto: youtube.com

Ierbivorul, atent selectat de parcul Leofoo Safari din Taiwan pentru a crește o familie în străinătate, a sosit în Japonia săptămâna aceasta, după o întârziere de câteva luni din cauza pandemiei.

Femele de cinci ani este foarte blândă și va fi prezentată pretendentului ei în septembrie, dar atracția reciprocă nu este garantată, spune Yasushiro Shimo, unul dintre managerii grădinii zoologice Tobu din Saitama.

"Masculul are zece ani și este mare. Îi vom pune împreună și îi vom lăsa să se cunoască. Credem că va dura un an pentru a se reproduce", a spus el pentru AFP. "Desigur, dacă nu sunt compatibile, nu va exista reproducere. Tot ce putem face este să ne rugăm", explică el.

Vineri, Emma putea fi văzută odihnindu-se după oboseala călătoriei, mâncând, dormind, plimbându-se prin incinta ei.

A fost aleasă dintre 23 de rinoceri datorită caracterului său blând și a dimensiunilor mici, care au făcut-o mai ușor de transportat peste hotare.

Când plecarea planificată din martie a fost amânată din cauza virusului, îngrijitorii au început să ”o învețe” câteva cuvinte în japoneză, cum ar fi „vino” și „nu” pentru a o pregăti pentru viața ei viitoare.

"Emma este foarte obișnuită cu oamenii. În Taiwan, oamenii au acoperit-o cu noroi și au avut grijă de ea, așa că oamenii îi sunt familiarizați. În general, este foarte calmă", spune Shimo.

În prezent cântărește 800 de kilograme, dar și-ar putea dubla dimensiunea, a spus el. „Este încă tânără, cred că va ajunge la două tone”.

Specia numără în prezent 19.000 de indivizi în natură în sudul Africii, potrivit asociației Save the Rhino.

Verii lor din nord au fost mai puțin norocoși: există doar doi rinoceri albi din nord, două femele, specia fiind aproape de dispariție.

Braconajul este favorizat de piață pentru coarnele lor, utilizate în special ca afrodiziac. Această piață există în Asia, în special în China și Vietnam.