Ce ne așteaptă din punct de vedere climatic până la finalul secolului în România: o reducere cu până la 80% a stratului de zăpadă și „coșmar climatic” privind valurile de căldură

de F.B.     HotNews.ro
Miercuri, 9 iunie 2021, 14:38 Actualitate | Mediu


Scenarii pentru schimbarea climatica in Romania
Foto: Hotnews
În scenariul pesimist, la sfârșitul secolului vom avea în România un coșmar climatic din punct de vedere al valurilor de căldură din vară, conform declarațiilor Roxanei Bojariu, cercetător științific. De asemenea, iarna vom avea o reducere cu până la 80% a stratului de zăpadă și mai puține zile de schi. Acum avem o intensitate a precipitațiilor crescută și pentru intervale scurte de timp, dar va continua acest semnal pe măsură ce schimbarea climei devine din ce în ce mai puternică. Potrivit acesteia, în loc să limităm cumva efectele creșterii intensității precipitațiilor, noi prin defrișările pe munte amplificăm aceste efecte.

*Roxana Bojariu este coordonator al Grupului de cercetare privind variabilitatea și schimbarea climatică și președinte al consiliului științific în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie.

Ea a făcut declarațiile în cadrul unui eveniment organizat de Guerrilla Verde şi InfoClima.

Indicele de confort termic: temperatură-umezeală„În scenariul pesimist, la sfârșitul secolului avem un coșmar climatic din punct de vedere al valurilor de căldură. Numărul de zile în care acest indice depășește 80 de unități ajunge la peste 35 de zile pe an. Asta e o problemă mare”, spune Bojariu.

Precipitații crescute în următoarele decenii și crearea catastrofei perfecte


Noi, spune ea, deja avem o intensitate a precipitațiilor crescută și acum pentru intervale scurte de timp.

„Va continua acest semnal pe măsură ce schimbarea climei devine din ce în ce mai puternică. În acest caz, pentru 2021 – 2050 intensitatea precipitațiilor crește pe toată țara și mai mult în zonele de munte. În Munții Apuseni, Carpații Meridionali, în Nordul Orientalilor. Există incertitudini legate de modelare, de modul în care simulăm procese foarte fine, dar toate arată această creștere”, a precizat Bojariu.

• Noi în zonele de munte, dacă defrișăm exact acolo unde crește intensitatea precipitațiilor, avem catastrofa perfectă.
• În loc să limităm cumva efectele creșterii intensității precipitațiilor, noi prin defrișările pe munte amplificăm aceste efecte. E de gândit.


Orașele trebuie să fie pregătite și să se schimbe: schimbarea climei fiind amplificată în zonele urbane


În aglomerările urbane, spune ea, schimbarea climei este amplificată de condițiile date de mediul artificial folosit.


• Sunt amplificate valurile de căldură și avem efecte mai mari, iar pe de altă parte avem efectele inundațiilor urbane (amplificate de izolarea solului). Trebuie găsite noi soluții de a proiecta dezvoltarea orașelor noastre astfel încât să limităm efectele schimbării climei

„În România vorbim de intensitatea creșterii precipitațiilor. Avem probleme din ce în ce mai mari în orașe pentru că orașele noastre nu sunt adaptate schimbărilor din prezent, dar apoi pentru viitor? Avem canalizări care nu sunt adaptate. Avem o dezvoltare urbană care nu ține cont deloc de ce se întâmplă cu clima”, a afirmat Bojariu.

Atunci, spune ea, avem valuri de căldură mult amplificate, inundații urbane amplificate.

„Uitați-vă ce se întâmplă în zonele montane cu viiturile astea din bazinele mici. Scurgerile pe versanții dezgoliți de păduri au efecte din ce în ce mai puternice asupra comunităților locale. Uitați-vă ce se întâmplă cu agricultura României, unde avem o dependență foarte mare de climă. Suntem atât de vulnerabili în fața prezentului climatic, dar asupra viitorului de peste câteva decenii, două-trei? Va fi din ce în ce mai important să regândim toate activitățile”, a explicat Roxana Bojariu.

Precipitații mai puține vara și două scenarii: coșmar climatic în cel pesimist

*A și B reprezintă scenariul moderat, iar C și D cel pesimist
*Stânga reprezintă vara, iar drepta – iarna• Avem creșteri mai mari în zona montană în zona Carpaților Meridionali (creșterile sunt mult mai mari acolo). În general, în anotimpul de vară creșterile sunt mai mari în zona de sud dacă le comparăm cu cele de nord. Peste tot sunt creșteri și destul de mari.

• Pentru iarnă iarăși avem creșteri peste tot. Sunt influențate de relieful complex al României. Sunt influențate doar în magnitudine. Semnul e același, de creștere.

„Toate scenariile arată o scădere a precipitațiilor în lunile de vară, chiar dacă cu magnitudine diferită în funcție de scenariu, de generația de modele folosită și o creștere a temperaturii cu un maxim de creștere în luna august, de exemplu”, a precizat Bojariu.


• Precipitațiile arată reduceri pentru vară. Reducerile sunt cu atât mai mari cu cât avem o concentrație mai mare de gaze cu efect de seră în anotimpul de vară. Reducerile în cantitatea de precipitații de vară sunt robuste. Se văd în ambele scenarii.

• Pentru iarnă avem un semnal interesant. Avem o creștere a cantității de precipitații, dar mai ales în partea de Nord-Vest a României.


„Ne așteptăm să continue descreșterea extinderii și a grosimii stratului mediu de zăpadă. În cazul scenariului pesimist se ajunge chiar la o reducere de până la 80% sau peste în unele zone în ultimii 30 de ani ai secolului, față de orizontul 1971-2000”, a explicat Bojariu.

Potrivit acesteia, numărul de zile bune pentru schiat scade depinzând de scenariu.

• În scenariul pesimist scade mult mai repede numărul de zile cu condiții propice pentru schi, asta înseamnă un strat de zăpadă de cel puțin 30 cm.

• În România trebuie să facem cercetare climatică pentru că este un sistem foarte complex în care Lanțul Carpatic are o influență foarte mare și influențează foarte mult lucrurile.

Ce e de făcut în fața schimbărilor climatice


„Pe deoparte avem nevoie de reducerea emisiilor, clar, pentru a tempera această dinamică a creșterii temperaturii medii globale care vine cu efecte locale foarte mari. În același timp, trebuie să ne adaptăm la efectele deja obținute prin acțiunile noastre necugetate”, a explicat ea.

Atât adaptarea, cât și atenuarea emisiilor trebuie să meargă mână în mână cu dezvoltarea durabilă, spune Bojariu.

• Adică nu înseamnă că trebuie să ne oprim din dezvoltare. Trebuie să trăim chiar mai bine în condițiile schimbărilor climei. Se poate, punând la bătaie știința și tehnologia și încercând să fundamentăm deciziile. Decidenții trebuie să țină cont de știința cea mai recentă disponibilă la un moment dat. Toate acestea trebuie să meargă mână în mână.

Diferența dintre climă și vreme


Roxana Bojariu a explicat care este diferența dintre climă și vreme:

„Între vreme și climă deși există o legătură, ele nu trebuie confundate. Vremea este un ansamblu de caracteristici la un moment dat. Pentru a spune ceva din punct de vedere climatic, trebuie să facem o sinteză a acestor caracteristici, fiecare la un moment specific, pe o perioadă mai mare de timp. Să le integrăm într-un timp mult mai mare.

Ce s-a întâmplat anul acesta în România și în Europa în general avem cea mai rece primăvară din 2013 încoace. Dacă gândim că un moment în timp ne dă direcția viitoare a climei, greșim. Noi avem efectul cumulat al fluctuațiilor naturale peste care se suprapune acest semnal al încălzirii climei. Încălzirea nu e uniformă în timp (nici în spațiu), avem fluctuații de la an la an. Diferența este că fluctuațiile astea și statistica se deplasează spre capătul mai cald al distribuțiilor temperaturilor.

Nu putem s tragem o concluzie climatică pe baza unui eveniment individual dintr-o lună, dintr-un an, dintr-un sezon.

Avem, statistic vorbind, o tendință de creștere a temperaturilor de primăvară și un semnal destul de robust care acoperă stațiile de observație de pe întreg teritoriul României.

Încălzirea globală nu este uniformă nici în spațiu, nici în timp. În Europa am avut temperaturi mai scăzute, în schimb dincolo de cercul arctic am avut 30 de grade în luna mai”.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

103648 vizualizari

 • -5 (79 voturi)    
  Știu. Amenințarea climatică e o problemă. (Miercuri, 9 iunie 2021, 14:50)

  palatin [utilizator]

  Și mai știu ceva: atunci când o sa devină demodată și această amenințare, va fi înlocuită cu amenințarea extraterestră. Atunci să vezi ce spectacol de sunet și lumină!
 • -7 (79 voturi)    
  Vine, vine apocalipsa! (Miercuri, 9 iunie 2021, 14:59)

  Mazeta [utilizator]

  Ce îmi plac mie meteorologii care nu știu cum va fi vremea mâine, dar pot prezice vremea „la finalul secolului”.

  Nu m-aș mira deloc ca foarte curând, în locul lui Fauci, Arafat și Gheorghiță, să ne țină închiși în case Greta, Busu și Romica. Dixi!
  • -1 (19 voturi)    
   Care strat de zapada? (Miercuri, 9 iunie 2021, 15:36)

   Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Stratul ala de zapada s-a dus de mult peste scaderea de 80%! Daca nu observi lucrul asta Mazeto (cu doua conturi) T. drq!
  • +7 (35 voturi)    
   Pai exact asta e (Miercuri, 9 iunie 2021, 16:03)

   Sofis [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   E mai usor sa prezici si sa observi schimbarile climatice pe termen lung decat vremea in urmatoarele zile. Sunt cu totii alti factori.

   Dar la ce sa ne asteptam cat timp statele dependente de exportul de combustibili fosili contesta schimbarile climatice. Ce s-ar face rusii fara 80% din exporturi si 40% din buget?
   • +5 (19 voturi)    
    e mai simplu sa proiectezi o autostrada decat (Miercuri, 9 iunie 2021, 20:11)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Sofis

    o strada cu sens unic, mai usor sa proiectezi un Ferrari decat un Fiat Punta, etc.
    Mai copii apucati-va naibii de invatat matematica, fizica si chimie ca in ritmul asta o sa ajungeti in Evul mediu si o sa va rugati de chinezi sau indieni sa va schimbe un bec.
  • -2 (10 voturi)    
   Vecinu' il are pe Dixi; e un caine simpatic, (Miercuri, 9 iunie 2021, 16:35)

   holdup [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   d voastra, nu prea!
 • +8 (40 voturi)    
  Cosmar Climatic adica IDeologic (Miercuri, 9 iunie 2021, 15:22)

  xolv [utilizator]

  Vine Apocalipsa Socialista... Hai cu minusurile, editori!
 • +12 (48 voturi)    
  Da, sigur... (Miercuri, 9 iunie 2021, 15:56)

  reiand [utilizator]

  Prin anii 70 era mare panică că vine o nouă eră glaciară, iar prin 2008 Al Gore cita "experți" în celebrul său documentar susținând că prin 2020 nu va mai fi gheață la polul nord. Așa că mai ușor cu catastrofele climatice pe scări... unii sunt catastrofiști climatici de profesie, se câștigă bine din asta, și e la mare modă acum.
  • +3 (37 voturi)    
   Toti sunteti experti pe net (Miercuri, 9 iunie 2021, 16:35)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui reiand

   Romanii sunt buni la toate, la fotbal, masini politica, virusologie, tot ce vrei, inclusiv clima.

   Si 85% votati hoti care omoara tara. Buna treaba, expertilor.
   • 0 (28 voturi)    
    idixule, crezi ca incalzirea globala e problema (Miercuri, 9 iunie 2021, 20:21)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

    In Baragan? sau lipsa irigatiilor?
    Crezi ca centrala mea termica iti micsoreaza tie salariul?
    Crezi ca din cauza ca eu am masina euro 6 tu nu ai si vei muri de caldura la vara?
    Crezi ca poti sa dai drumul la AC din energia produsa de eoliene?
    Hai las-ne cu votul, ultima data romanii au votat suficient de corect.
  • +3 (3 voturi)    
   Corect (Joi, 10 iunie 2021, 22:58)

   Livium64 [utilizator] i-a raspuns lui reiand

   Bine punctat, Clima se schimba dupa interese si interesele fac moda.
 • 0 (22 voturi)    
  Direcția (Miercuri, 9 iunie 2021, 16:04)

  Tescovin [utilizator]

  „Dacă gândim că un moment în timp ne dă direcția viitoare a climei, greșim”

  Așa o fi. Dar la fel de mult, sau poate mai mult, am greși dacă am afirma că direcția viitoare e exact opusul a ce se vede în momentul actual.
  Or, asta este exact ce zic acești super-specialiști, cu modelele lor simandicoase.
  • +3 (19 voturi)    
   modele "simandicoase" ? (Miercuri, 9 iunie 2021, 20:18)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Tescovin

   Pur si simplu sunt modele false. Fara nici-o legatura cu realitatea.
   Toate progonozele groaznice ale madamei Bojariu si promovate de ONU sunt conforme scenariului cel mai negativ, RCP8.5. Realitatea se taraie sub limita scenariului minim RCP2.6.
 • +6 (24 voturi)    
  am terminat cu pandemia si acum dai cu clima! (Miercuri, 9 iunie 2021, 17:56)

  mike_the_hunter [utilizator]

  Unul din marile roluri ale presei este sa bage frica in cititori/ascultatori/telespectatori.De ce ? Sunt controlati mai bine, nu se mai revolta asa des, nu sunt atenti la chestiuni cu adevarat importante.
  Au disparut pe moment apostolii iadului covid , si apar cei ai apocalipsei climatice.
  Toate scenariile astea sunt egale cu zero. Cade maine un astoid baban pe Terra si atunci ce facem cu aceste scenarii? Eu nu spun sa nu avem grija de Terra si de factorii perturbatori ai climei, ca Donald Trump. Dar cu ratiune, nu cu litere mari care anunta dezastre!
  Hotnews e un site e de obicei e foarte serios! Daca o luati pe cale asta ajungeti ca Realitatea care da Breaking news cand are loc in Romania un cutremur de gradul 2!
 • +4 (20 voturi)    
  contradictii (Miercuri, 9 iunie 2021, 17:58)

  IpseAnton [utilizator]

  Cam multe contradictii:
  În acest caz, pentru 2021 – 2050 intensitatea precipitațiilor crește pe toată țara și mai mult în zonele de munte.
  Toate scenariile arată o scădere a precipitațiilor în lunile de vară,
  E plin articolul de supozitii bazate pe modele care niciodata pina acum nu au dat raspunsul corect.
 • +8 (16 voturi)    
  Asta o sa-i doara pe romani (Miercuri, 9 iunie 2021, 19:44)

  Claudiu. [utilizator]

  Iarna vom avea o reducere cu până la 80% a stratului de zăpadă și MAI PUTINE ZILE DE SCHI.
  • -1 (7 voturi)    
   Stai sa vezi (Joi, 10 iunie 2021, 7:18)

   gamma [utilizator] i-a raspuns lui Claudiu.

   Cand grindina cat pumnul o sa le atace masinile ...
 • -3 (13 voturi)    
  si toate acestea se vor suprapune cu (Miercuri, 9 iunie 2021, 19:51)

  TrueBlue [utilizator]

  celebrele cutremure din zona Vrancea.
 • +8 (24 voturi)    
  Culmea este ca sunt citati doar expertii (Miercuri, 9 iunie 2021, 20:53)

  kkciosuldelahamangia [utilizator]

  Care prevestesc apoca-lipsa mare climatica, si care, sunt conectati cel mai bine intereselor economice. Concret, vedeti ca se discuta doar despre introducerea de noi taxe, impozite si alte restrictii pt. stoparea incalxirii climatice, dar nu se ia nici o masura concreta pt. defrizarea unor intinse zone de pe diferite continente, Amazonia, Borneo, Siberia, etc.
  Der ce nu sunt ascultati si este tinut cont si de parerea expertilor care nu sunt de acord cu fenomenul incalzirii climatice ?
  Clima este un fenomen global atat de complex incat nici o simulare nu poate prognoza cum va fi vremea peste o perioada de timp, fie el un an, zece sau o suta. Toate simularile cu rezultate apocaliptice servesc anumite interese financiare.
  • 0 (10 voturi)    
   idem (Miercuri, 9 iunie 2021, 22:05)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui kkciosuldelahamangia

   pentru expertii ca Luc Montagnier care au o cu totul alta parere despre Sars-Cov2 decat alde Fauci
 • +4 (6 voturi)    
  omg (Joi, 10 iunie 2021, 15:43)

  hanu [utilizator]

  we all gonna die
  Salveaza-ne, statule :)) uita, poftim, ia banii astia :))
 • +1 (7 voturi)    
  15 grade în ianuarie (Joi, 10 iunie 2021, 18:17)

  Nyk1 [utilizator]

  Da, un adevărat coșmar climatic să nu mai trebuiască să-ți excavezi mașina dintr-un morman de pulbere albă, n-am ce zice!
 • +1 (1 vot)    
  Taiati padurile si aduceti gunoaie ! (Sâmbătă, 12 iunie 2021, 20:13)

  Torquemada13 [utilizator]

  "Justitia" si "organele de forta" vor avea tot salarii si pensii foarte mari, vor iesi la pensie tot rapid si vor aplauda glorioasa tagma politruca care ii fericeste ! Habar nu am daca "supusii" vor mai fi in viata !
  Sa traiti "bine" (adica la racoare......na, schimbarile climatice o impun........) !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by