Administrația președintelui Joe Biden a anunțat vineri că dorește să restabilească măsurile de protejare a speciilor pe cale de dispariție, care au fost substanțial relaxate de guvernul predecesorului său Donald Trump, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Agenția SUA pentru Observare Oceanică și Atmosferică (NOAA) „va iniția procesul de reglementare în lunile următoare pentru revizuirea, anularea sau restabilirea a cinci măsuri din Legea privind speciile pe cale de dispariție finalizate de administrația anterioară”, a spus ea într-un comunicat.

Această lege, datând din 1973, un reper mondial în ceea ce privește protecția mediului, a permis în special salvarea vulturului pleșuv, chiar emblema țării, de la dispariție. Aceactă lege a fost modificată semnificativ de guvernul republican al lui Donald Trump.

În special, a fost eliminată o clauză care acordă aceeași protecție așa-numitelor specii „amenințate” ca și speciilor „aflate în pericol imediat de dispariție”.

Iar companiile pot construi acum drumuri, conducte de petrol, conducte de gaz, mine și alte proiecte industriale în zone desemnate drept „habitat critic” pentru o specie pe cale de dispariție.

Administrația democrată și-a anunțat intenția de a inversa aceste două măsuri, printre altele. Va fi elaborată o lege, care va trebui să fie supusă unei perioade de dezbateri publice înainte de a putea fi finalizată.

"Suntem recunoscători că administrația Biden avansează pentru a proteja speciile pe cale de dispariție prin inversarea măsurilor din era Trump, dar timpul se scurge", a declarat organizația de mediu Earthjustice într-o declarație, îngrijorată că procesul ar putea dura "luni sau chiar ani".

Vulturul cu cap alb (Haliaeetus leucocephalus), acvila cu capul alb, vulturul de mare cu capul alb sau acvila americană este o pasăre răpitoare din America de Nord, faimoasă prin a fi simbolul Statelor Unite.

Numele său tradus din engleză este vulturul pleșuv, dar aceasta este o greșeală, întrucât capul este acoperit de pene (a nu se confunda cu specia Vultur pleșuv sur - Gyps fulvus care azi e dispărută din România și Moldova).

Aceasta specie a fost pe punctul de a dispărea în Statele Unite spre sfârșitul secolului XX, dar populația ei s-a stabilizat și în curând va fi scoasă de pe lista speciilor amenințate.