O primărie din judeţul Botoşani a fost sancţionată de comisarii de la Garda de Mediu, după ce a amenajat un dig pe un pârâu aflat într-o rezervaţie naturală, a declarat, sâmbătă, comisarul şef al Comisariatului Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu, Cristina Kashyap, relatează Agerpres.

Comuna Lozna, BotosaniFoto: Google Maps

Primăria comunei Lozna a fost sancţionată cu două amenzi de 50.000 de lei şi, respectiv, 20.000 de lei, pentru realizarea lucrărilor fără acord de mediu şi pentru depozitarea deşeurilor în afara spaţiilor neautorizate, a precizat oficialul Gărzii de Mediu, într-o conferinţă de presă.

De asemenea, administraţia locală a fost obligată să desfiinţeze lucrările efectuate ilegal şi să aducă zona la starea iniţială. Termenul limită de refacere a zonei este 27 iunie 2021.

"În cadrul sitului Natura 2000 s-au identificat lucrări de construcţie care nu deţineau acte de reglementare din punct de vedere al mediului. Lucrările se desfăşurau cu angajaţi din cadrul Primăriei Lozna şi cu utilaje din cadrul Primăriei. Suprafaţa ariei protejate s-a extins la 19,4 hectare, iar din măsurătorile făcute de reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Arii Protejate- Serviciul Teritorial Botoşani a rezultat că suprafaţa construită a fost de circa 1.000 mp. Deci, s-a construit, s-a obturat râul Lozna şi s-a construit un dig de o parte şi alta de 1.000 de metri pătraţi. Pe amplasament s-au găsit şi deşeuri din construcţii şi demolări care urmau să fie folosite pentru blocarea în totalitate a cursului de apă", a afirmat Kasyap.

Rezervaţia naturală de la Lozna a fost declarată arie protejată prin Legea 5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional - Secţiunea a III-a - arii protejate şi se suprapune sitului Natura 2000- Turbăria de la Dersca.