Lucrările vor fi oprite până pe 21 august după descoperirea unui cuib de colibri din specia Calypte anna (Anna’s hummingbird) în timpul construcției conductei TransMountain, relatează The Guardian.

colibriFoto: Captura Wikipedia

Activiștii și protestatarii au încercat fără rezultat ani de zile să oprească construcția controversatului oleoduct TransMountain din vestul Canadei.

Acum, o mică pasăre colibri a reușit să facă ce oamenii nu au reușit, forțând oprirea construcției proiectului de miliarde de dolari pentru următoarele patru luni.

Environment and Climate Change Canada a ordonat oprirea lucrărilor până pe 21 august, după descoperirea unui cuib de colibri din specia Calypte anna într-un copac doborât în ​​timpul construcției conductei.

Pasărea migratoare nu este pusă în pericol de dispariție, dar este protejată în conformitate cu legea federală, iar grupurile comunitare din sudul Columbiei Britanice au avertizat că TransMountain tăia copaci în zone vulnerabile de cuibărit.

TransMountain, care a fost achiziționat de guvernul lui Justin Trudeau în 2018, a declarat că ordinul de oprire a lucrărilor se aplică unei suprafețe de teren de 900 de metri, dar nu are impact asupra datei sale de finalizare planificate la sfârșitul anului 2022. De asemenea, intenționează să continue lucrările de construcție care sunt încă permise.

Într-un comunicat, compania a declarat că încearcă să taie copacii în afara anotimpurilor de cuibărit, dar a recunoscut că „acest lucru nu este întotdeauna fezabil”.