Orașul New York a intentat joi un proces împotriva companiilor petroliere ExxonMobil, Royal Dutch Shell și BP, acuzându-le de „inducerea în eroare” a consumatorilor prin „exagerarea investițiilor lor în energie curată”, potrivit AFP.

platforma ShellFoto: wikipedia

Plângerea de 97 de pagini îi acuză, de asemenea, că „amplifică beneficiile pentru climă” ale produselor legate de gaze naturale, biocombustibili sau hidrogen.

Ea acuză, de asemenea, companiile, precum și puternica federație profesională din sectorul API, de „denaturarea” impacturilor climatice ale combustibililor fosili.

Lupta împotriva schimbărilor climatice înseamnă și „atacarea unora dintre cele mai mari companii poluante pentru publicitate falsă și spălare verde”, a justificat acțiunea primarul orașului, Bill de Blasio, într-un comunicat.

Plângerea a fost depusă în ziua de deschidere a summitului virtual privind clima, găzduit de președintele american Joe Biden.

„Când companiile petroliere își prezintă produsele cu cuvinte precum „mai verde” sau „mai curat”, în timp ce nu dezvăluie efectele reale ale acestor produse, aceasta subminează capacitatea consumatorilor de a lua decizii în cunoștință de cauză”, a spus Lorelei Salas, de la departamentul de protecție a lucrătorilor.

Nu este pentru prima dată când New York se confruntă cu giganții industriei petroliere.

Primăria a depus o plângere în ianuarie 2018 împotriva BP, Chevron, ConocoPhillips, ExxonMobil și Shell pentru responsabilitățile lor în domeniul schimbărilor climatice, plângere respinsă la apel la începutul lunii aprilie.

New York City a pierdut, de asemenea, un proces împotriva ExxonMobil la sfârșitul anului 2019, pe care l-a acuzat că a indus în eroare investitorii, susținând în mod greșit că va integra pe deplin riscurile legilor privind înăsprirea emisiilor de gaze cu efect de seră pe termen lung.