Atrași de căldura apei, zeci de rechini au înotat alături de oameni marți lângă coastă, în nordul Israelului, în zona unei centrale nucleare, un fenomen care a devenit anual și nu lipsit de pericol pentru oameni, care nu renunță însă în ciuda avertismentelor autorităților, potrivit AFP.

Rechini pe coasta IsraeluluiFoto: youtube.com

Rechinii cenușii (Carcharhinus amblyrhynchos) și rechinii negricioși (Carcharhinus obscurus) văzuți pot măsura până la trei metri și se adună în fiecare an în punctul în care este evacuată apa utilizată în circuitele de răcire ale uzinei nucleare, situată în apropierea orașului Hadera de pe coasta mediteraneană.

Autoritatea pentru Parcuri și Natură din Israel a sfătuit scafandrii, amatorii și profesioniștii deopotrivă, să stea departe de rechini.

Oamenii se aflau totuși la doar câțiva centimetri de rechini pentru a le face o fotografie, a declarat un fotograf AFP.

"Interacțiunea cu rechinii nu este previzibilă și controlabilă. În ultimele zile a existat o schimbare a comportamentului lor", a avertizat Autoritatea israeliană, adăugând că este ilegal să le facă rău, să-i hrănească sau să-i hărțuiască.

Rechinii cenușii și rechinii întunecați sunt clasificați ca „vulnerabili” și „pe cale de dispariție” de către Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN).

Potrivit lui Aviad Scheinin, un expert de la Universitatea din Haifa din Israel, femelele din specia Carcharhinus obscurus ajung de obicei în această zonă în noiembrie și pleacă în mai, probabil „din motive legate de ciclurile de reproducere”.

Cercetările sunt în desfășurare pentru a determina cauzele prezenței lor.